Појава опасног вируса може се очекивати и у БиХ

24.02.2020. 14:34
0
ИЗВОР: srpskainfo

На подручју Федерације БиХ до сада није регистрован ниједан сумњив или позитиван случај болести изазване новим виросом корона (КОВИД-19).

Међутим, епидемиолошка ситуација у свијету се јако брзо мијења те се појава КОВИД-19 може очекивати и у Федерацији, односно Босни и Херцеговини.

У ФБиХ се у складу са препорукама Свјетске здравствене организације (СЗО), а по наредби Кризног штаба Федералног министарства здравства (ФМЗ) проводе мјере појачаног епидемиолошког надзора на граничним прелазима, али и унутар ФБиХ, с циљем раног откривања потенцијалних случајева КОВИД-19, како би се кроз контролу особа с којима су били у контакту подузимале мјере за даље спречавање ширења вируса.

То подразумијева “улазни скрининг” за путнике који долазе са подручја Кине у смислу да путници испуњавају санитарни упитник, те се подаци о уласцима достављају надлежним здравственим институцијама, а путницима дају препоруке и број телефона који требају контактирати у случају појаве симптома болести.

Страни и држављани БиХ са сталним или привременим боравком у Федерацији БиХ, а који се враћају с подручја Кине, се у сарадњи са надлежним инспекцијским органима стављају под здравствени надзор (обавезно свакодневно јављање надлежној епидемиолошкој служби и самоизолација код куће у периоду од 14 дана). У фебруару је на подручју ФБиХ 26 особа стављено под здравствени надзор, а обзиром да је за поједине истекао инкубацијски период, тренутно је 10 особа под здравственим надзором.

Одлуком Кризног штаба ФМЗ од данас се исте мјере на граници, као и унутар ФБиХ односе и на путнике с подручја Италије, Јужне Кореје и Ирана.

– Позивамо све држављане БиХ и стране држављане који имају стални или привремени боравак у ФБиХ, а који су се уназад седам дана вратили у БиХ из Италије, Јужне Кореје и Ирана да се путем телефона, без обзира да ли имају симптоме болести или не, јаве свом надлежном кантоналном заводу за јавно здравство ради савјетовања о даљњем поступању, те да остану у кућној самоизолацији. У случају појаве симптома респираторне болести (повишена температура, кашаљ, отежано дисање) требају телефоном одмах обавијестити кантонални завод за јавно здравство или хитну помоћ – наводи се у упутама Федералног министарства образовања.

Кризни штаб ФМЗ у циљу безбједности ученика и наставника препоручује отказивање екскурзија и организованих школских путовања у Италију. Такође, свим грађанима се препоручује избјегавање путовања у Кину, Италију, Јужну Кореју и Иран.

– Желимо истакнути да је за адекватан одговор на појаву новог вируса корона у БиХ потребна максимална одговорност, сарадња и заједништво како здравствених институција и установа, тако и других јавних институција на свим нивоима власти, медија, као и сваког грађанина појединачно. С тим у вези, подсјећамо на генералне препоруке за становништво за смањење ризика од акутних респираторних и других инфекција (попут грипе) чија је сезона у току, а које се односе и на смањење ризика од новог вируса корона и којих се треба придржавати:

Често прати руке кориштењем воде и сапуна (најмање 20 секунди) или средствима за чишћење руку на бази алкохола.

Приликом кашљања или кихања покрити уста и нос унутрашњом страном лакта или једнократном марамицом – бацити марамицу одмах након кориштења и опрати руке.

Избјегавати додиривати очи, нос и уста неопраним рукама. Избјегавати близак контакт са особама које имају повишену температуру, кашљу и отежано дишу.

Потребно је држати дистанцу од најмање један метар између вас и других људи, посебно оних који кашљу, кишу и имају повишену температуру.

Уколико имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите медицинску помоћ, а претходно телефонским путем здравственом раднику нагласите историју путовања.

Кризни штаб ФМЗ активно прати ситуацију која се јако брзо мијења, те ће се у складу са актуелном ситуацијом мијењати и мјере и препоруке. Више информација о новом коронавирусу, те друге препоруке за становништво и здравствене раднике доступни су на веб страницама Федеалног министарства здравства и Завода за јавно здравство ФБиХ – упозоравају, пише Клик.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 32m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 41m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 16m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 29m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 43m
    0