Показна вјежба поводом свјетског дана прве помоћи

13.09.2019. 20:18
0
ИЗВОР: Срна

Општинска организација Црвеног крста Источна Илиџа данас је, поводом обиљежавања Свјетског дана прве помоћи, организовала показну вјежбу у којој су учествовали ученици Основне школе "Јован Дучић" из ове локалне заједнице.

Акција је организована у сарадњи са Домом здравља Источно Сарајево, Ватрогасном територијалном јединицом Источно Сарајево, полицијом и Ауто-мото друштвом.

Генерални секретар Црвеног крста општине Источна Илиџа Ранко Скакавац истакао је да је циљ показне вјежбе био да се јавности скрене пажња да знање о првој помоћи може да спаси људски живот.

Слика

-Било би пожељно да становници Републике Српске знају указати прву помоћ повријеђеном. Зато ће општинска организација Црвеног крста покренути пројекат с циљем оспособљавања људи за примјену прве помоћи-, истакао је Скакавац Срни.

Јелена Лале из Хитне медицинске помоћи Дома здравља Источно Сарајево истакла је да је пружање прве помоћи израз хуманости, те да управо то може некоме да спаси живот.

Према њеним ријечима, статистике показују да хитна медицинска помоћ на мјесто несреће долази најраније десет минута након позива.

-Управо те прве минуте након било које врсте несреће, кључне су за спасавање живота и зато је важно да свако од нас зна пружити прву помоћ и тако повећати шансе за преживљавање повријеђеној особи-, рекла је Лале, која је и инструктор прве помоћи дјеци из Основне школе "Јован Дучић".

Она је додала да је у показној вјежби приказана саобраћајна незгода коју је изазвао пијани возач, а у којој су два лица теже повријеђена, док особа у другом возилу има лакше повреде.

Слика

--Хтјели смо да буде приказно пружање прве помоћи, али и колико је важно превентивно дјеловати како би се смањио број несрећа. Посебно апалујемо на возаче да не сједају за волан кад су под дејством алкохола-, истакла је Лале, напоменувши да су у показној вјежби учествовали ученици седмог, осмог и деветог разреда Основне школе "Јован Дучић".

Генерални секретар Ауто-мото друштва Источно Сарајево Брацо Томић истакао је да се нажалост и даље, без обзира на репресивне мјере и појачане контроле, возачи понашају неодговорно и возе под дејством алкохола.

 

-Апелујемо на возаче да буду пажљивији, посебно јер је почела и школска година, али је потребно и да пјешаци буду пажљиви приликом прелаза коловоза, да тада не користе слушалице и мобилне телефоне. Још немамо добру саобраћајну културу и нажалост често због тога долази до нежељених посљедица-, напоменуо је Томић.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Специјалци у акцији на Јахорини Специјалци у акцији на Јахорини
На Тргу Србија изведена показна вјежба "Збрињавање хитних стања на терену" На Тргу Србија изведена показна вјежба "Збрињавање хитних стања на терену"
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 58m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 33m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 41m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 32m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 59m
    0