Покренут поступак набавке лијекова за ријетке болести у Српској

26.06.2022. 10:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Фонд здравственог осигурања Републике Српске /ФЗО/донио је одлуку о избору најповољнијег понуђача за реализацију набавке посебног програма лијекова за ријетке болести, чија је вриједност 4,5 милиона КМ без ПДВ-а, речено је данас Срни у овом фонду.

- На тендер су се јавили добављачи за свих седам лијекова за ријетке болести и изабрана су четири. Иако очекујемо да жалби не би требало да буде и није их било ни у досадашњем поступку набавке, у складу са Законом о јавним набавкама БиХ дужни смо поштовати рок од 15 дана предвиђен за жалбе, а наведена одлука објављена је 21. јуна - наводе у ФЗО.

У ФЗО кажу да би почетком јула требало да буде потписан оквирни споразум и уговори са изабраним добављачима.

- Будући да већина лијекова које набављамо, односно шест од седам, нису регистровани на тржишту БиХ, по потписивању уговора добављачи ће покренути процедуру интервентног увоза за шта им је потребна сагласност Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске - појашњавају у ФЗО.

Јавна набавка лијекова за ријетке болести се спроводи на основу потреба које достави Универзитетски клинички центар Републике Српске, а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите.

- У складу са тим, у отвореном поступку за ову годину предвиђена је набавка седам лијекова за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, помпеова болест, мукополисахаридоза тип два и четири, гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема - прецизирали су у ФЗО.

Фонд здравственог осигурања и до је сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а убудуће требало би да им буду доступне у Републици Српској и поједине најновије терапије које се користе у свијету.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 37m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 43m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 10m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 52m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 2m
    0