Покренут поступак о утврђивању услова за отварање стечаја РАОП-а

10.09.2021. 17:04
0
ИЗВОР: Capital

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву покренуо је поступак за утврђивање услова за отварање стечаја у предузећу "Енергоинвест – Електроенергетска опрема", које је 2014. године основано на имовини "Енергоинвест Расклопне опреме" (РАОП), а које је у власништву Милана Кесеровића, зета предсједавајућег Савјета министара БиХ и бившег министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије, сазнаје Capital.

Захтјев за стечај поднио је директор предузећа Младен Тешановић, а суд је, рјешењем које је донио јуче, за привременог стечајног управника именовао Владу Симовића из Фоче.

У образложењу рјешења је наведено да је приједлог за стечај овог предузећа поднесен још почетком јуна, да је предлагач навео да су престали природни услови за обављање дјелатности због платежне неспособности, да се фирма бавила производњом високонапонске електро опреме и да је основана 2014. године.

Наведено је и да је оснивач предузећа "Електроинжењеринг" из Бањалуке, те да је због проблема у пословању и немогућности плаћања обавеза донесена одлука да се поднесе приједлог за отварање стечајног поступка.

Такође, предлагач је навео да фирма тренутно нема запослених радника.

Рочиште ради утврђивања услова за отварање стечајног поступка заказано је за 18. октобар.

Према незваничним информацијама, на земљишту предузећа планирана је градња стамбено – пословних зграда.

Слика

 

Имовину бившег РАОП-а  су 2013. купили  руски инвеститори и формирали ново предузеће “Електроинжењеринг” Бањалука, за чијег директора је именован Тегелтијин зет Милан Кесеровић. "Електроинжењеринг" је на имовини РАОП-а формирао ново предузеће под називом "Енергоинвест – Електроенергетска опрема" (ЕеОп).

Иако је продају имовине РАОП-а руским партнерима Влада Републике Српске најављивала као велику инвестицију која ће допринијети запошљавању радника, она је била кратког вијека.

Capital је још прије двије године писао да је имовина бившег РАОП-а потпуно девастирана, а зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

Руси су се након неког времена повукли, а власник „Електроинжењеринга”, који је власник бившег РАОП-а, прије двије године постао је Тегелтијин зет.

Прије двије године и предузећу из Бањалуке – "Електроинжењерингу" је због неизмирених обавеза пријетио стечај, а у извјештају привременог стечајног управника, између осталог, је писало да се предузеће не налази на адреси из судског регистра, да дужи низ година не ради и не остварује приходе, да су му рачуни блокирани 1.300 дана због дуга од 1,97 милиона КМ.

Међутим, Кесеровић је у задњем тренутку успио да измири незадовољне раднике који су тражили стечај, а са институцијама Републике Српске је постигао споразуме о деблокади рачуна.

Тај извјештај је открио и да је на дјелу потпуно пустошење кћерке фирме у Источном Сарајеву.

О куповини РАОП-а од стране руских инвеститора и договора "иза затворених врата" са властима ексклузивно за Capital је прошле године говорио Дмитри Кузнецов, један од инвеститора из Русије који је са партнерима 2013. године купио РАОП.

Он је тврдио да су представници Републике Српске добили мито од неколико милиона марака да би Руси ушли у куповину РАОП-а, да је распродаја имовине предузећа била унапријед испланирана, те да је о свему покренута истрага у Русији.

Capital је прошле године објавио интервју са Кузнецовим у којем је тврдио да је распродајом и на друге начине из предузећа Е-РАОП "извучено" више од 280 милиона КМ које су између себе подијелили људи у Републици Српској и руски инвеститори.

Коментари 0
Повезане вијести
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 41m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 46m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 55m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 34m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 2m
    0