Покренуто "онлајн" музичко такмичење "Accordeus"

20.03.2021. 19:29
0
ИЗВОР: Катера

Прво издање "онлајн" музичког такмичења „Accordeus“, намијењеног солистима на хармоници и камерним ансамблима, покренуто је у оквиру фестивала класичне музике „Орфеј“, а у сарадњи са Удружењем грађана „CreArt“.

Такмичење је отворено за све ученике основних и средњих школа из било ког дијела свијета, а циљ овог такмичења је охрабрити музичаре широм свијета да наступају и усавршавају се.

Један од чланова квинтета хароминика „Accordeus“ Стефан Ћеха каже за портал Катера да их је  управо овај разлог мотивисао да покрену „Accordeus“ као платформу за све младе умјетнике који су жељни искустава и који желе приказати своје умијеће свијету.

- Лауреати нашег такмичења имаће прилику да наступе уживо на гала концерту у оквиру фестивала класичне музике „Орфеј“, који ће се одржати у новембру 2021. године у Источном Сарајеву и Сарајеву. "Онлајн" музичко такмичење „Accordeus“ покренуто је од стране чланова првобитне поставке квинтета хармоника „Accordeus“, коју су чинили Никола Пантелић, Миљана Ђуровић, Милица Мухадиновић Стефановић, Стефан Ћеха и Вања Даниловић Албијанић - рекао је Ћеха за наш портал.

Слика

Квинтет хармоника „Accordeus“/Фото: С.Ћеха

Сада већ успјешни извођачи и професори хармонике у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, чланови ансамбла су бивши студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Ова група младих људи окупља се у мају 2016. године у ансамбл хармоника под називом „Accordeus“, који до септембра 2017. године биљежи запажене наступе на концертној и такмичарској сцени у Босни и Херцеговини и региону.

Одржали су цјеловечерње концерте у Никшићу, Сарајеву, Београду и Зеници, а били су учесници значајних културних манифестација Босне и Херцеговине, попут „Сарајевске зиме“ и „Зеничког прољећа.

У априлу 2017. године наступили су у оквиру манифестације „EuroXPRO“, једне од највећих конференција организације „AIESEC“. Остварили су сарадњу са Босанскохерцеговачко-америчком академијом наука и умјетности, одржавши концерт у оквиру 9. Дана "BHAAAC", највећег научног скупа на Балкану.

Двоструки су лауреати фестивала хармонике „Акордеон Арт“ (Босна и Херцеговина), 2016. и 2017. године. Као једини ансамбл хармоника у студентској категорији, освајају прву награду на 14. Међународном такмичењу „Даворин Јенко“ у Београду.

Добитници су награде „Златна матрјошка“ и апсолутни побједници фестивала руске музике „Бољшој“, који се одржава сваке године на Мокрој Гори у организацији Емира Кустурице. Круну такмичарских резултата чини 4. мјесто на 70. Свјетском купу у Италији.

Пријава је брза и врши се директно путем формулара који је доступан на следећем линку: www.festivalorfej.com/accordeus .

Пријаве се шаљу до 7. маја 2021. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Које пјесме највише ометају возаче у саобраћају? Које пјесме највише ометају возаче у саобраћају?
Нова пјесма "Bitlsa" на путу ка броју један Нова пјесма "Bitlsa" на путу ка броју један
Изванредан успјех Камерног хора Музичке академије из Источног Сарајева на такмичењу у Фиренци Изванредан успјех Камерног хора Музичке академије из Источног Сарајева на такмичењу у Фиренци
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 23m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 32m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 37m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 7m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 20m
    0