Pokrenuto "onlajn" muzičko takmičenje "Accordeus"

20.03.2021. 19:29
0
IZVOR: Katera

Prvo izdanje "onlajn" muzičkog takmičenja „Accordeus“, namijenjenog solistima na harmonici i kamernim ansamblima, pokrenuto je u okviru festivala klasične muzike „Orfej“, a u saradnji sa Udruženjem građana „CreArt“.

Takmičenje je otvoreno za sve učenike osnovnih i srednjih škola iz bilo kog dijela svijeta, a cilj ovog takmičenja je ohrabriti muzičare širom svijeta da nastupaju i usavršavaju se.

Jedan od članova kvinteta harominika „Accordeus“ Stefan Ćeha kaže za portal Katera da ih je  upravo ovaj razlog motivisao da pokrenu „Accordeus“ kao platformu za sve mlade umjetnike koji su željni iskustava i koji žele prikazati svoje umijeće svijetu.

- Laureati našeg takmičenja imaće priliku da nastupe uživo na gala koncertu u okviru festivala klasične muzike „Orfej“, koji će se održati u novembru 2021. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu. "Onlajn" muzičko takmičenje „Accordeus“ pokrenuto je od strane članova prvobitne postavke kvinteta harmonika „Accordeus“, koju su činili Nikola Pantelić, Miljana Đurović, Milica Muhadinović Stefanović, Stefan Ćeha i Vanja Danilović Albijanić - rekao je Ćeha za naš portal.

Slika

Kvintet harmonika „Accordeus“/Foto: S.Ćeha

Sada već uspješni izvođači i profesori harmonike u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, članovi ansambla su bivši studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ova grupa mladih ljudi okuplja se u maju 2016. godine u ansambl harmonika pod nazivom „Accordeus“, koji do septembra 2017. godine bilježi zapažene nastupe na koncertnoj i takmičarskoj sceni u Bosni i Hercegovini i regionu.

Održali su cjelovečernje koncerte u Nikšiću, Sarajevu, Beogradu i Zenici, a bili su učesnici značajnih kulturnih manifestacija Bosne i Hercegovine, poput „Sarajevske zime“ i „Zeničkog proljeća.

U aprilu 2017. godine nastupili su u okviru manifestacije „EuroXPRO“, jedne od najvećih konferencija organizacije „AIESEC“. Ostvarili su saradnju sa Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti, održavši koncert u okviru 9. Dana "BHAAAC", najvećeg naučnog skupa na Balkanu.

Dvostruki su laureati festivala harmonike „Akordeon Art“ (Bosna i Hercegovina), 2016. i 2017. godine. Kao jedini ansambl harmonika u studentskoj kategoriji, osvajaju prvu nagradu na 14. Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu.

Dobitnici su nagrade „Zlatna matrjoška“ i apsolutni pobjednici festivala ruske muzike „Boljšoj“, koji se održava svake godine na Mokroj Gori u organizaciji Emira Kusturice. Krunu takmičarskih rezultata čini 4. mjesto na 70. Svjetskom kupu u Italiji.

Prijava je brza i vrši se direktno putem formulara koji je dostupan na sledećem linku: www.festivalorfej.com/accordeus .

Prijave se šalju do 7. maja 2021. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO) Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO)
Večeras svečana akademija povodom 30 godina Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Večeras svečana akademija povodom 30 godina Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu
Otvoren „Akordeon art plus" u Istočnom Sarajevu Otvoren „Akordeon art plus" u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 46m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 37m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 24m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 50m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 32m
    0