Полиција на улицама Малмеа: Напето пред друго полуфинале Евровизије

09.05.2024. 18:58
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У шведском граду Малме, гдје се одржава овогодишња Пјесма Евровизије, организован је протест против учешћа израелске представнице Еден Голан, а полиција процјењује да се окупило између 6.000 и 8.000 људи.

Окупљени узвикују пропалестински мото ''Од ријеке до мора, Палестина ће бити слободна'' и ''Израел је терористичка држава'', преноси АП.

Локални медији извјештавају да се међу окупљенима налазе све генерације, укључујући родитеље с дјецом.

Демонстрације су планиране и у суботу за вријеме финала.

Раније данас, Израелски јавни емитер Кан, који организује такмичење Израела на такмичењу Пјесма Евровизије, саопштио је данас да је поднио жалбу Европској радиодифузној унији (ЕБУ) и шведском јавном емитеру (СВТ) због узвикивања које се јуче чуло током пробе израелске представнице и пропалестинских порука у првом полуфиналу у уторак.

Поред тога, посебна пажња усмјерена је и на хотел у ком је смјештена представница Израела. Испред овог објекта такође је од њеног доласка пуно припадника полиције и обезбјеђења, којих је толико да их је тешко и избројати, а присутан је и велики број оних у цивилу. Колико су појачане мјере обезбеђења, говори и чињеница да чак и пролазнике испитују и постављају питања попут оних којим поводом бораве у Малмеу, код кога и слично.

Према ријечима извора Курира с лица мјеста, учесници и делегације добиле су сугестије од организатора да не излазе из хотела, а посебно не са акредитацијама, како не би скретали пажњу на себе, јер од самог почетка такмичења влада напетост и стижу пријетње по њихову безбједност.

Да је ситуација врло непредвидива, свједочи и чињеница да је Еден Голан на проби, док је изводила своју нумеру на великој евровизијској сцени, доживјела непријатност. Како је на пробама била присутна и публика, један њен дио био је незадовољан учешћем израелске представнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Русији забрањено учешће на Евровизији Русији забрањено учешће на Евровизији
Италија побједник Евровизије Италија побједник Евровизије
Објављен датум за пјесму Евровизије 2021. Објављен датум за пјесму Евровизије 2021.
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    55m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    20.05.2024
    1
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    14h 22m
    0
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    1h 52m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    12h 55m
    0