Policija na ulicama Malmea: Napeto pred drugo polufinale Evrovizije

09.05.2024. 18:58
0
IZVOR: glassrpske.com

U švedskom gradu Malme, gdje se održava ovogodišnja Pjesma Evrovizije, organizovan je protest protiv učešća izraelske predstavnice Eden Golan, a policija procjenjuje da se okupilo između 6.000 i 8.000 ljudi.

Okupljeni uzvikuju propalestinski moto ''Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna'' i ''Izrael je teroristička država'', prenosi AP.

Lokalni mediji izvještavaju da se među okupljenima nalaze sve generacije, uključujući roditelje s djecom.

Demonstracije su planirane i u subotu za vrijeme finala.

Ranije danas, Izraelski javni emiter Kan, koji organizuje takmičenje Izraela na takmičenju Pjesma Evrovizije, saopštio je danas da je podnio žalbu Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i švedskom javnom emiteru (SVT) zbog uzvikivanja koje se juče čulo tokom probe izraelske predstavnice i propalestinskih poruka u prvom polufinalu u utorak.

Pored toga, posebna pažnja usmjerena je i na hotel u kom je smještena predstavnica Izraela. Ispred ovog objekta takođe je od njenog dolaska puno pripadnika policije i obezbjeđenja, kojih je toliko da ih je teško i izbrojati, a prisutan je i veliki broj onih u civilu. Koliko su pojačane mjere obezbeđenja, govori i činjenica da čak i prolaznike ispituju i postavljaju pitanja poput onih kojim povodom borave u Malmeu, kod koga i slično.

Prema riječima izvora Kurira s lica mjesta, učesnici i delegacije dobile su sugestije od organizatora da ne izlaze iz hotela, a posebno ne sa akreditacijama, kako ne bi skretali pažnju na sebe, jer od samog početka takmičenja vlada napetost i stižu prijetnje po njihovu bezbjednost.

Da je situacija vrlo nepredvidiva, svjedoči i činjenica da je Eden Golan na probi, dok je izvodila svoju numeru na velikoj evrovizijskoj sceni, doživjela neprijatnost. Kako je na probama bila prisutna i publika, jedan njen dio bio je nezadovoljan učešćem izraelske predstavnice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusiji zabranjeno učešće na Evroviziji Rusiji zabranjeno učešće na Evroviziji
Italija pobjednik Evrovizije Italija pobjednik Evrovizije
Objavljen datum za pjesmu Evrovizije 2021. Objavljen datum za pjesmu Evrovizije 2021.
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    7h 12m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    7h 17m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    8h 9m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    20h 39m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    8h 23m
    0