Полиција Српске још увијек чека на нове униформе

27.11.2021. 20:04
0
ИЗВОР: capital.ba

Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) је прије скоро четири мјесеца објавило тендер за набавку полицијских униформи вриједан 9,6 милиона марака, али полицајци и даље носе истрошене униформе јер уговор до данас није склопљен.

Осим овог тендера, вриједног скоро десет милиона КМ, почетком августа су објављени још, између осталог, и тендер за набавку униформи САЈ-а, за кадете МУП-а, као и за полицајце у Центру за обуку у Залужанима, али ни за те набавке уговори са добављачима није потписан.

МУП-у Републике Српске до објаве текста није одговорио на питања портал Capital у којој фази је набавка полицијских униформи, те зашто ни након четири мјесеца уговор још увијек није додијељен.

Посебни материјали коче домаће произвођаче

Директорица предузећа „Сана Линеа“ Босиљка Дејановић за Capital каже да њена фирма није конкурисала на тендер за униформе МУП-а РС јер није испуњавала услове.

- У тендеру су тражили посебне материјале до којих ми нисмо могли да дођемо, нисмо уопште могли наћи произвођаче тих материјала, који су прописани тим детаљима. То јесте подијељено у лотове, али је у лотовима састављено доста тога на начин да ако не испуњаваш једно сасвим логично не испуњаваш услов, али у нашем случају су то првенствено били материјали гдје ми никако нисмо могли да дођемо до произвођача - казала је Дејановићева.

Како наводи, овакав тендер би домаће произвођаче спасио и значио би им много, те их извукло из тешке ситуације.

- Не мора то бити девет милона. Нека буде сваком по 500.000 КМ и ми бисмо онда лакше дисали, а овако смо „као риба у мало воде - нагласила је Дејановићева.

Тендери мијењани више пута

Оно што је интересантно је да је МУП Републике Српске неколико пута до сада мијењао поменуте тендере и то након што се на њих жалила фирма „Патрио“ из Зенице.

У тим измјенама додати су још неки детаљи о изгледу униформи, за које су домаћи произвођачи посебно указивали да би их могли искључити из конкуренције.

Важно је напоменути и да је полицајце у Републици Српској претходних година облачила фирма „КМ траде“ из Високог, а коју су медији повезивали управо са предузећем „Патрио“ које се жалило и чије жалбе је МУП Републике Српске усвојио дјелимично или у цјелости.

Ни неколико састанака није помогло домаћим фирмама

Како је Capital раније писао привредници у Републици Српској су неколико пута сједали са представницима Владе када је овај посао у питању.

Тражили су да се код оваквих набавки дефинише Правилник са којим би се задовољиле потребе МУП-а по питању квалитета, а да успут домаћи привредници на вријеме знају од којих материјала ће се опрема радити како би могли раније да се припреме, али од тога очигледно није било ништа.

Када је ријеч о самој набавци која је вриједна 9,6 милиона КМ она подразумијева комплетну униформу за 4.485 полицајаца.

Сваки од њих ће добити полицијску шапку, по двије кошуље кратких и дугих рукава, три мајице кратких рукава, јакну, троје панталоне, те једне плитке и једне тактичке ципеле. Такође задужиће и по један кишни мантил и двије кравате.

 

Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Алкохол главни узрок саобраћајних несрећа у протеклој години Алкохол главни узрок саобраћајних несрећа у протеклој години
У 2021. лопови крали све, од аутомобила до тамјана и дрва за огрев У 2021. лопови крали све, од аутомобила до тамјана и дрва за огрев
Данас промоција кадета Полицијске академије Данас промоција кадета Полицијске академије
Најчитаније
 • Листа 10 мобилних телефона који највише зраче (ФОТО)
  14h 47m
  0
 • Миланко Чобовић прикупља податке за писање другог дијела књиге "Рођени да вјечно живе"
  17h 12m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  2h 31m
  0
 • Јаке полицијске снаге на југу Косовске Митровице
  13h 34m
  0
 • Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)
  14h 56m
  0