Полицију Српске "облачи" фирма из ФБиХ, иако је премијер тврдио другачије

25.12.2020. 12:53
3
ИЗВОР: zurnal.info

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је тендер за набавку униформи за новозапослене припаднике Жандармерије расписао 29. октобра ове године и већ тада је било назнака да ће управо фирма „KM Trade“ из Високог добити тај посао

МУП Републике Српске одлучило је да од фирме „КМ Траде“ из Високог набави униформе за новозапослене припаднике Жандармерије Републици Српској. Вриједност уговора, који је МУП Републике Српске са фирмом „KM Trade“ потписао 16. децембра, вриједан је 100.000 конвертибилних марака, без ПДВ-а. 

Судећи према тендерској документацији, у Жандармерији РС запослено је 80 нових припадника (поприлична бројка), јер се набавља по 80 беретки, качкета, те тактичких јакни са полар улошком. Уговором је прецизирано и да фирма из Високог испоручи по 160 комада мајица кратких и дугих рукама, исто толико тактичких кошуља дугих рукава, сваком од новозапослених припадника Жандармерије по два комада. 

Мистерија је број тактичких чизама, којих ће бити испоручено 105 комада. Нема сумње да су чизме доброг квалитета, па ће их, осим новозапослених у Жандармерији, на поклон добити још 25 особа из полиције Републике Српске.

МУП Републике Српске је тендер за набавку униформи за новозапослене припаднике Жандармерије расписао 29. октобра ове године и већ тада је било назнака да ће управо фирма „KM Trade“ из Високог добити тај посао.

Зашто? Зато што је у тендерској документацији на страници 7.  и 8. у „тачки г“ као услов наведено да је „понуђач имао успјешно искуство у реализацији једног или више уговора са предметом испоруке дијелова полицијских униформи у посљедње три године (прихватљив је период реализације уговора од 01.12.2017. до дана отварања понуда) у вриједности од најмање 90.000,00 КМ без ПДВ-а (по једном уговору). 

То је, само по себи, значајно сузило круг фирми од којих би била набављена униформа. Осим „KM trade“, ту су још ABC Sporting, Danial S, K.L.M. i BRAMY.

Компанија „KM Trade“ д.о.о. је основана 1999. године у Високом, специјализована и регистрована за промет наоружања и специјалне опреме.

Власници „KM Trade“ су Нихад Машић и Кадрија Колић, фирма има 49 запослених, а приход у прошлој години био им је већи од 12,5 милиона марака. Осим за МУП Републике Српске, набављали су опрему и побјеђивали на тендерима које је расписивала Федерална управа полиције, МУП Федерације БиХ, Полиција дистрикта Брчко, Федерална управа цивилне заштите, СИПА…

Занимљиво је да се у тендерској документацији одштампани амблеми Жандармерије и Полиције Републике Српске, са веома прецизним карактеристикама. То никако не би требало/смјело да се појављује у тендерској документацији, јер постоји могућност да указују на тачно одређени бренд и да погодују одређеном понуђачу.

Све то је асоцирало да ће тендер добити „KM Trade“, тим прије јер је у 2019. години од те фирме МУП Републике Српске набавио дијелове редовне униформе за кадете и полицијске службенике, са идентичном техничком спецификацијом, односно сликама дијелова униформе. На тендеру су учествовала два понуђача, али је једину прихватљиву понуду дао „KM Trade“.

Нема сумње да врх МУП Републике Српске има разгранату сарадњу са височком фирмом, којој су практично намјештена оба тендера. У последњем, височка фирма била је једини понуђач, јер су остали понуђачи, највјероватније, процијенили да немају шансе. Као критеријум за одабир баш те фирме наведена је најнижа цијена, која је у пфенинг једнака оној коју је МУП Републике Српске навео у тендеру.

Одлука МУП Републике Српске да униформе за новозапослене у Жандармерији набави од фирме из Високог показала је да министра Лукача не интересује мишљење премијера Републике Српске Радована Вишковића.

Само дан након што је МУП Републике Српске потписао уговор са „KM Trade“, Вишковић је у Народној скупштини Републике Српске причао о томе како жели да се униформе и обућа за припаднике МУП-а набављају од фирми у Републици Српској, како би у ентитетској привреди остала вишемилионска средства.

Навео је и како ће он и Лукач окупити домаће произвођаче из области текстила, коже и обуће да би се договорили услови и набавка одјеће и обуће за припаднике МУП-а.

- Неће наши полицајци ходати голи ни боси као што нису ни до сада, и о томе водимо рачуна - рекао је тада Вишковић.

Очигледно да се прије тога није консултовао с Лукачем, који, нема сумње, има интерес да униформе и опрему за МУП Републике Српске набавља од фирме из Високог, која је, потврдила су то два наведена тендера, његов фаворит. Да је другачије, било би више понуђача. 

Када је у питању тендер на који се јави само један понуђач, са цијеном идентичном лимитираној или мало нижој, ту нису чиста посла. Потврдило се то у пракси много пута.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    gago 28.12.2020. 18:39
    Е мој Реља, мислиш да би чо(вј)ек из СДС-а био поштенији министар ха ха ха
  • Generic placeholder image
    C1 25.12.2020. 14:29
    Sasvim normalno kad firme iz RS donesu uzorak jednog kvailteta a ispostave uniformu drugog kvaliteta
  • Generic placeholder image
    Реља 25.12.2020. 13:22
    Оставка министра је најмање што би поштен чоек урадио.
Повезане вијести
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    39m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    8h 14m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    10h 28m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    11h 16m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    2h 46m
    0