Политичари жмире на корупцију и афере, а за све лоше у БиХ криви им странци

06.10.2021. 21:30
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

БиХ је једна од земаља које су у протеклих девет година највише назадовале када је ријеч о перцепцији раширености корупције, док су бројне афере које су пуниле и још увијек пуне новинске ступце и даље без судског епилога.

Само у протекле двије године јавност у БиХ је свједочила бројним аферама чији су актери били највиши функционери, како они из Републике Српске, тако и ФБиХ.

Од „корона дернека“, преко афера „поткивање“, „прислушкивање“, „диплома“, „икона“, „респиратори“, па до сумњивих набавки маски и заштитне опреме у Републици Српској те афере „кисеоник“, али и најновије у чијем се средишту нашао градоначелник Приједора, Далибор Павловић, након што су у јавности процуриле фотографије на којима наводно пијан и предозиран таблетама лежи поред WC шоље.

И то није све. Бројне су друге афере које су потресале јавност, а чији актери и данас обављају јавне функције и нису сносили никакву одговорност.

У неким од ових афера подигнуте су оптужнице, док су остале афере завршиле тако што се о њима причало неколико дана у јавности.

Не само што након избијања ових афера нико није смијењен, већ је јавности послана порука: „Не вјерујте својим очима и ушима, вјерујте нама“.

И док се афере у БиХ нижу политичари нас убјеђују да нам је добро овдје и да нису корупција и скандали ти који подривају ову државу већ „странци“ и „стране интервенције“.

Од Русије, преко Србије, Хрватске, Америке, па до Брисела – све ове земље и њихове дипломате до сада су окривиљиване од стране домаћих политичара да „гуше напредак у БиХ“ и доприносе исељавању њених грађана.

За сарајевске политичаре за све проблеме у БиХ крива је Република Српска, Србија, Русија или Хрватска.

С друге стране у Републици Српкој њени највиши функционери за све проблеме криве Федерацију, Америку или Брисел. Другим ријечима, "сви су нам криви, осим нас самих".

Да ли су за БиХ, Републику Српску или ФБиХ, већи проблем корупција и афере које их потресају или интервенције или мијешање политичара из држава региона и света у унутрашње ствари у овој земљи?

Слика

Фото: С.Пашалић/РАС Србија

Политичка аналитичарка Тања Топић истиче да су највећи проблем за БиХ политичке елите које владају овом земљом задње двије деценије, а које су потпуно поробиле и дискредитовале све институције, укључујући и правосудне.

– Они су, заправо, мајстори у замјени теза. Дакле, они су мајстори да од кривца направе жртву, а од жртве кривца. Кривци нису криви низашта, већ су криви они који су упозорили на њих, идентификовали их и пробали етикетирати – истиче Топићева.

Она додаје да је у БиХ евидентан недостатак критичког односа према сопственим грешкама и сопственим аферама.

Она је подсјетила на раније изјаве лидера СНСД, Милорада Додика који је најавио „обрачун са сопственим мангупима“, као и његово признање да у редовима те странке постоје они који су огрезли у криминал или афере.

– Међутим, јавност није видјела нити један такав обрачун у смислу правосудног обрачуна. Све се завршило на празној причи како ће се обрачунати са мангупима- наводи Топићева.

Она истиче да нису странци ти који су направили све ове крађе у јавним набавкама, злоупотребе службеног положаја или афере, већ домаћи политичари.

Топићева кривицу странаца види једино у томе што су уложили енормна финансијска средства у реформе одређених институција које су требале бити независне, ослобођене сваког политичког утицаја, попут правосудних, а које су далеко од тога.

Умјесто да су независне, те институције су, како истиче Топићева, данас продужена рука управо оних политика које су на власти.

Слика

Фото: Д.Божић/РАС Србија

Извршна директорка Транспаренси интернешнел, Ивана Корајлић сматра да свака прича како су странци криви јер је стање у БиХ овакво какво јесте, није ништа друго већ скретање са теме.

Она истиче да су политичари на власти, посебно они из Српске, развили стратегију да сваки пут када их било ко упозори на неправилности у раду, криминал на највишем нивоу, афере и слично, одмах ту особу или особе етикетирају као издајника.

– Онај ко укаже на проблем је по њиховом тумачењу „под инструкцијом странаца“ или некакав шпијун. Свједоци смо тога и у најновијој афери „кисеоник“ гдје се сви они који упозоравају на ову аферу називају терористима. То је постао тренд. На сваку аферу се покушава наћи неки други кривац, „који све то измишља и фабрикује, како би се скренула одговорност са правих криваца на некога другог, ко то, како воле да кажу, намерно подмеће и лаже – упозорава Корајлићева.

Она говори да је и међународна заједница правила грешке у претходном периоду јер је приступала одређеним реформама на погрешан начин и то се још увијек дешава.

Међутим, како истиче Корајлићева, када се говори конкретно о одговорности за стање у БиХ без обзира на то да ли је ријеч о корупцији, економској ситуацији или нечему другом, одговорност за то је искључиво на носиоцима власти у Босни и Херцеговини, а не на било коме са стране.

– Када странци дају новчана средства онда су одлични, а када треба преузети одговорност за било шта онда су странци за све криви – истиче Корајлићева.

Многе афере не стигну до судаТИ БиХ је раније ове године објавио извјештај у којем је упозорио да су БиХ последњих година потресле велике корупцијске афере о којима се извјештавало само у медијима, а никада нису стигле до суда.

– Већина великих корупцијских афера завршава се или у истражној фази или се претварају у дугогодишње судске поступке, урушавајући значај благовременог и ефективног процесуирања – упозорили су из ТИ БиХ.

Према броју оптужница подигнутих за дјела корупције и откривених случајева крупне корупције ТИ БиХ закључује да у Босни и Херцеговини нема процесуирања корупције на високом нивоу.

– Када се погледа статистика процесуирања корупције и број правоснажних пресуда, видјећете да је то једноцифрен број и да се углавном ради о некаквим „ситним“ случајевима у којима су осуђени службеници нижег нивоа. Погледајте афере „Бобар банка, „Пандора“ и сличне гдје се процеси развлаче годинама и које још увијек нису добиле судски епилог – истичу у ТИ БиХ.

Додају да томе треба додати и податак да 90 одсто афера које су откривали медији или организације цивилног друштва, никада нису до краја истражене.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 16m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 0m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 36m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    49m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    43m
    0