Пољански: Западним оружјем се убијају дјеца у Донбасу

29.07.2022. 19:43
0
ИЗВОР: srna.rs

Оружјем које Запад шаље Украјини убијају се дјеца из Донбаса, али се у Савјету безбједности УН не чују ријечи осуде за такве поступке, изјавио је први замјеник амбасадора Русије у УН Дмитриј Пољански.

Он је на сједници Савјета безбједности УН о Украјини у Њујорку напоменуо да се мине које долазе са Запада постављају далеко иза линија сукоба и да је циљ да се убије што више дјеце у цивилним подручјима.

"Те мине веома личе на играчке. Одрасли би, вјероватно, само били рањени од експлозије, али те направе би сасвим сигурно убиле дјецу", нагласио је Пољански.

Руски представник подсјетио је да је јуче обиљежен дан сјећања на дјецу убијену у Донбасу 2014. године.

Према његовим ријечима, испоруком оружја Украјини Запад само омета проналажење рјешења за кризу у Украјини.

Пољански је нагласио да ће Русија спровести демилитаризацију и денацификацију Украјине, уз напомену да је сада ослобођена цијела територија Луганске Народне Републике /ЛНР/ и да је питање времена када ће се контрола над Донбасом вратити народу те области.

Одговарајући на оптужбе Запада о наводним злочинима руске војске у Украјини, као и на навођење примјера видео-снимака на којима су, наводно, руски војници који малтретирају људе, Пољански је скренуо пажњу на недавно објављен снимак који приказује народ у Украјини како руску војску дочекује са Георгијевским лентама и руским заставама.

Он је подсјетио на то да све више људи у Украјини жели руски пасош и да то раде јер желе нормалну будућност за себе и своју дјецу, као и држављанство у држави којој вјерују.

Пољански је нагласио да се ситуација у Мариупољу стабилизује и да су у току радови на поправљању инфраструктуре у ЛНР.

Руски дипломата подсјетио је на истребљавање становништва у Донбасу које од 2014. године врше кијевске власти, које се сада свете чак и дијелу свог народа који схвата бесмисленост циљева Кијева. Пољански је као примјер навео украјинске војнике који свакодневно одбијају да се боре.

Он је напоменуо да украјинска војска и власти у Кијеву користе цивилну инфраструктуру као штит и да за то постоје бројни свједоци. Осим тога, Пољански је навео и то да украјинска војска намјерно убија своје цивила како би касније оптужила Русију за то.

Говорећи о споразумима за извоз украјинских житарица и руске хране и ђубрива, Пољански је рекао да је остварен напредак, те подсјетио на то да је Русија још у априлу била спремна да ријеши то питање, али да су Кијев и Запад покушали да саботирају то.

Пољански је изјавио и то да потписивање меморандума Русије и УН о извозу хране показује да је неприкладно кривити Русију за кризу са храном.

Позивајући на пуно спровођење споразума, он је нагласио да размјештање оружја у луци Одеса не помаже томе и да ће Русија наставити да уништава украјинско оружје које шаље Запад и који тако директно учествује у сукобима.

Пољански је упозорио да ће Русија наставити да уништава страну војну опрему и плаћенике као легитимне мете у Украјини.

Руски представник упозорио је на могућност да оружје које шаље Запад усљед корупције на нивоу украјинских власти може да се рашири на црном тржишту у Европи.

Пољански је изјавио да чак и на интернету постоје информације о доступности оружја са Запада и да се то не може игнорисати, јер може да завршу у рукама криминалаца или терориста.

Он је додао да је Кијев користио стране дронове у нападу на електрану у Запорожју и да је то намјеран напад на нуклеарно постројење, а да Запад није коментарисао нити реаговао на такве провокације Кијева. 

Коментари 0
Повезане вијести
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Сјећање на Миломира Јањића Зеку Сјећање на Миломира Јањића Зеку
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    22h 11m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    18h 8m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    21h 29m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    20h 27m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    14h 47m
    0