Половина радника у Српској не зарађује довољно ни за храну

04.01.2023. 11:00
2
ИЗВОР: capital.ba

Више од половине радника у Републици Српској ради за плату која је нижа од 950 марака, а чак 26.000 их ради за 650 марака и износе мање од тога.

Ови поражавајући подаци још једном показују да је такозвана „просјечна плата“ за новембар која износи 1.211 марака само обмана, због чега се нико не усуђује да је обрачуна само за реални сектор.

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске, чак 12.496 радника прима најнижу од 650 КМ, а чак 142.193, односно 50 одсто запослених ради за плате до 950 марака.

У Српској данас има преко 13.555 радника који примају плату мању од 650 марака, а најнижа просјечна плата исплаћена је у грађевинарству и то свега 875 КМ.

Секретар Савеза синдиката Горан Станковић каже да већина грађана нема ни за храну, а да се у обрачуну просјечне плате не виде реални показатељи стања у Српској.

- Било би добро да неко коначно каже колика је то просјечна плата у привреди, па би онда видјели и колика је разлика. Према нашем обрачуну, просјечна плата у реалном сектору је од 900 до 950 марака, с тим да су у ту плату урачунате и радника и руководилаца, директора и тако даље. Дакле, и та плата у нашем обрачуну је виша него што је стварност. Преко 150.000 радника у Српској данас зарађује износе до 1.000 марака, од укупног броја од 289.000 колико их је запослено - каже Станковић за портал „CAPITAL“.

У даљем обрачуну, подаци показују да до 1.200 марака зарађује око 185.000 радника у Српској, а да преко просјечне плате остварује мање од 100.000 радника.

- Шта уопште може да купи радник који зарађује 650 марака? Радници који зарађују минималну плату или мало изнад немају довољно ни за храну. Намирнице су драстично поскупиле, чак преко 50 одсто, а то је највише погодило раднике са минималним платама. Храна је за њих највећи издатак. Поскупљења нису пратила повећања плата у реалном сектору. Након три повећања у јавном, у реалном је подигнута само минимална на 650 КМ. Радници који зарађују 700 КМ или 800 КМ, су потпуно заборављени. Истовремено, послодавци су прошле године остварили чак 2,4 милијарди марака добити, што показује да им врло добро иде - каже Станковић и додаје да се нада да ће Влада ове године испунити захтјеве и коначно дефинисати полазне коефицијенте за обрачун плата.

Овако би се, при повећавању најнижих плата, по аутоматизму повећавале и остале зараде.

- Нисмо добили најнижу минималну плату до краја године иако је Влада морала да је донесе. Ми смо тражили да се уреди систем обрачунавања плата. Морамо доћи до полазних коефицијената да би се утврдио минимум и полазна основа. И када утврдите повећање најниже плате, да се по аутоматизму повећају и остале - каже Станковић.

Премијер Српске Радован Вишковић обећао је прије два дана опет повећање минималне плате у Српској, иако то није, како каже, њихова обавеза.

- Многе обавезе се пребацују на Владу, а то је превасходно била обавеза Удружења послодаваца и синдиката. Они то упорно избјегавају неколико година и чекају да Влада то уради, што ће и учинити, а онда ће нас критиковати. Немојте ићи да славите Нову годину на неким дестинацијама. Сједите, причајте пет сати или пет дана и договорите се. Сада ја то тражим од њих - поручио је Вишковић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Момо 04.01.2023. 15:36
    Ма битно је да је нама наш Миле здрав и на власти, а ми се можемо мало и стрпити, не мора се сваки дан јести.
  • Generic placeholder image
    Ovo gledajte 04.01.2023. 11:14
    Svi sto izlazite 9. tog, ponovo pogledajte ovo i dobro zapamtite ko ce na nasem rodjendanu biti na vrhu i davati govore i govoriti u ime nas.
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    22h 52m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    13h 12m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    23h 36m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    2h 25m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    2h 19m
    0