Половна гардероба отпорна на кризу

24.03.2021. 10:36
0
ИЗВОР: Глас Српске

Потражња за одјећом и обућом “из друге руке” у Српској никад није била већа, што потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за два мјесеца ове године из иностранства стигла половна роба вриједна 1,2 милиона марака.

Продавци у “second hand” радњама у Српској кажу да су изненађени интересовањем купаца за половном робом, по коју најчешће одлазе у Њемачку, али и Словачку и Швајцарску. Купаца је, истичу, било и прије пандемије вируса корона, али ни близу као сада, када наруџбе стижу и путем интернета. 

Власница продавнице са половном гардеробом у Бањалуци Моника Каран каже да је задовољна прометом и да су ријетки моменти када никог од купаца нема у радњи.

- Робу код мене купују и млади и стари. Најбољи примјер је дјевојчица од десет година која редовно са родитељима долази у моју радњу и купује ствари које јој се допадну - казала је Каранова, додајући да половне ствари, које се могу купити у њеној радњи, набавља углавном у иностранству, али има и одјеће и обуће са нашег подручја.

Продавачица у једној приједорској радњи половне гардеробе Јелена Алексић истакла је да нису очекивали овако добар промет, с обзиром на проблеме које је донио вирус корона.

- Мислили смо да неће бити посла. У једном моменту, док смо били затворени, размишљали смо да чак и не отварамо радњу, јер неће бити посла, зато што ће се људи због короне плашити да пробају ношену одећу, међутим, ситуација је сасвим другачија. Наруџбе нам стижу и путем друштвених мрежа - казала је Алексићева.

Додала је да је не чуди што половна роба иде као алва, јер је, како тврди, ријеч о квалитетној, углавном брендираној одјећи, због чега је неријетко пазаре и они са дубљим џепом.

- Роба нам често пристиже, али и брзо нестане. Прво се разграбе јакне и капути, који су као нови коштали и по неколико стотина марака, а ја сам их протекле зиме продавала за највише 45 марака - казала је Алексићева.

Извршни директор Удружења грађана “ОАЗА” Требиње Недјељка - Нешка Илијић истакла је да цијена није мјерило квалитета, те да се много боље ствари могу наћи у продавницама половне робе него у познатим бутицима.

- Пандемија је сигурно у једну руку утицала да се више људи окрене куповини половних ствари јер је куповна моћ становника додатно опала, а живот иде даље, па се сналазе како знају и умију - казала је Илијићева и додала да је у посљедње вријеме, поред коришћене одјеће и обуће, све популарнија постала и половна бијела техника и кућански апарати.

Предсједник бијељинског Удружења потрошача “ЗВОНО” Јован Василић каже да долази вријеме половних ствари.

- У Бијељини има прилично много продавница са половном робом. И сви, кад уђеш, имају посла, а како и не би кад су готово исте ствари вишеструко јефтиније од оних у бутику, поготово сада кад су многи прецијенили своју робу због ситуације са вирусом корона - казао је Василић.

Статистика

Према подацима УИО БиХ, током прошле године на овдашње тржиште стигло је коришћене одјеће и других текстилних производа у вриједности од 6,4 милиона КМ.

Годину раније у БиХ су увезени половна одјећа и други текстилни производи чија је вриједност 6,6 милиона КМ, за око 100.000 марака више него 2015. године. Највише робе “из друге руке” је, како су устакли у УИО, стигло 2014. године, односно 7,6 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    4h 28m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    4h 33m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    5h 25m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    17h 55m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    5h 39m
    0