Половна возила полако достижу цијену нових

03.01.2023. 20:49
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Сви они који су већ дужи временски период у потрази за половним “лименим љубимцем” нису могли да не примијете несклад који влада на тржишту продаје аутомобила.

Домино ефекат поскупљења кренуо је скоком цијена нафтних деривата, након чега је захватио све поре друштва. Талас економске кризе која је услијед пандемије COVID-а 19 и рата у Украјини погодила цијели свијет, а није заобишла ни ово тржиште.

Цијена “половњака” тако је кренула да се пење према горе почетком 2021, а ново поскупљење, као сол на рану, услиједило је почетком 2022. године.

Статистика је ту кристално јасна. Потражња за половним аутомобилима расте из дана у дан и она већ сада увелико премашује понуду.

Тако је цијена у Европи у просјеку по једном возилу у новембру износила астрономских 24.772 евра. Простом рачуницом то је скоро 12 одосто више у односу на период од прије годину дана. Чак и неко ко је лаик у овој области зна да је за тај новац могуће пронаћи и више него пристојан аутомобил новије производње.

Слична је ситуација са аутоогласима у Босни и Херцеговини. Примјера ради, просјечна цијена добро очуваног аутомобила марке Голф 5 релативно младог годишта, данас се креће око осам хиљада КМ, што је за пар хиљада више у односу на почетак 2021. године.

Потврду тога портал klix.ba добиo je од Дарија Гргића, продајног савјетника из “Поршеа Сарајево”, који је појаснио ову појаву. Како каже, “дивљање” цијена аутопродаје само је логичан слијед догађаја.

- Тржиште реагује на тај начин из разлога што се нови аутомобили дуго чекају на испоруку (од 8 мјесеци до годину дана) и то у највећој мјери одређује цијену. Инфлација је једноставно одрадила своје. Ако упоредите скок цијена основних животних намирница ово није изненађење. Осим тога, смањена је и понуда самих аутомобила због чега је овај несклад и настао - објашњава Гргић.

У једном моменту у Њемачкој је половњак био скупљи за хиљаду-двије евра од истог таквог новог - додао је.

Истакао је како се нормализација испоруке “половњака” очекује у наредном период,у а самим тим и цијена истих. Када тачно, није могао са сигурношћу прецизирати.

Процес од тренутка наруџбе до тренутка испоруке аутомобила требао бити готов за отприлике четири мјесеца. Познато је да цијену прије свега диктирају годиште, пређени километри, лимарија, додатна опрема као и сама очуваност аутомобила.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико се за куповину половног аутомобила мора радити у БиХ, а колико у региону? Колико се за куповину половног аутомобила мора радити у БиХ, а колико у региону?
Падаће цијене половњака и у БиХ? Падаће цијене половњака и у БиХ?
Цијене половних аута на историјском максимуму Цијене половних аута на историјском максимуму
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    8h 33m
    0
  • Крађа у Палама
    6h 51m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    21h 10m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    3h 18m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    6h 6m
    0