Половни аутомобили у Њемачкој скупљи него икад

03.01.2022. 13:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Свеједно да ли на плацевима у неким забаченим улицама или на интернету, у Њемачкој обично постоји велики избор половних аутомобила.

Од укупног броја продатих аутомобила у Њемачкој највише их је половних. Али у понуди се у међувремену налази премало аутомобила.

- Тренутно имамо мање половних аутомобила него купаца. Половни аутомобили су постали ријетка роба - каже замјеник предсједника Централног савеза њемачке аутомобилске трговине (ЗДК) Томас Пекрун, пише DW.

Неки половни аутомобили коштају чак и више од нових

За расположиве половне аутомобиле муштерије морају да плате више. Према Пекруну, цијене су порасле од пет до десет одсто.

Чак постоје новији половни аутомобили који коштају више од истих нових аутомобила, јер се на испоруку нових тренутно много више чека.

Мартин Вајс ради за DAT, организацију која је основана 1931. да би неутрално и објективно процјењивала стварну вриједност аутомобила.

Он се ишчуђава када посматра актуелне трендове у бранши.

- Тржиште је полудјело - каже он и додаје да су половни аутомобили скупљи него икад до сада - чак и 15 одсто више.

Вајс каже да у појединачним случајевима цијена може бити још већа. Прије свега аутомобили са моторима на дизел су много скупљи него у првим годинама послије скандала са фалсификованим емисионим вриједностима.

Смањена понуда, несташица чипова

Експлозију цијена су изазвали пандемија и стални недостатак чипова за аутомобилску електронику.

Године 2020. је због пандемије регистровано мање нових аутомобила, дио њих сада недостаје као половни аутомобили.

Осим тога, предузећа и фирме које се баве изнајмљивањем аутомобила тренутно инвестирају мање у возила која ће послије краћег времена бити понуђена на продају.

Опао је број пријављивања нових аутомобила које трговци послије само једног дана декларишу као половне. Пекрун констатује да је напросто изашло премало аутомобила на тржиште.

Пошто дилери због несташице чипова и по годину дана чекају нови аутомобил, све више посежу за половним аутомобилима. Тако се додатно смањује понуда.

Побољшање није на видику прије 2023. године

- Тешко да би се ситуација могла поправити и наредне године (2022). "Повећане цијене половних аутомобила имаћемо и 2022. - прогнозира Пекрун.

И аналитичар аутомобилског тржишта Вајс рачуна са постепеном нормализацијом тржишта најраније 2023. Већ прошле године су цене порасле.

Према прорачунима DET-а Нијемци су за куповину половног аутомобила у просјеку издвојили 14.730 евра, што је 19 одсто више него 2019. године.

Поређења ради, према истраживању дневног листа Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) половни аутомобил је 2001. коштао просјечно 8.310 евра.

Возила с електричним и хибридним моторима јефтинија

Нису сви сегменти тржишта половних аутомобила погођени поскупљењима.

- Код електричних аутомобила не видимо раст цијена. Овдје су цијене половних аутомобила и даље под притиском - каже Вајс.

Он објашњава да нови аутомобили из овог сегмента имају велике државне субвенције, а и да купци имају осјећај да купују застарјелу технологију, пошто произвођачи ове аутомобиле из године у годину усавршавају.

 

Најскупљи су половни аутомобили код мјесних трговаца и на виртуелним платформама као што су "Ауто1" или wirkaufendeinauto.de.

Повољно се могу купити половни аутомобили на аукцијама или путем приватних огласа.

У тим случајевима, купци би морали да се разумију у аутомобиле, иначе би неко могао да им скупо прода лошу робу.

Коментари 0
Повезане вијести
Од 1. јуна Њемачка релаксира услове за улазак Од 1. јуна Њемачка релаксира услове за улазак
Невријеме у Њемачкој Невријеме у Њемачкој
Пуцњава у школи у Њемачкој Пуцњава у школи у Њемачкој
Најчитаније
 • Сокочани ухашени због тешке крађе
  17h 56m
  2
 • Упозорење на невријеме - апел пољопривредницима
  13h 25m
  0
 • СИПА: Ухапшена једна особа због превара у служби
  16h 27m
  1
 • Дојаве о бомбама широм Сарајева
  18h 8m
  0
 • Тридесет година од како су Вукашиновиће убиле комшије
  13h 30m
  2