Половни аутомобили у Српској скупљи за 40 одсто у односу на прошлу годину

12.10.2022. 19:39
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Тренд повећања цијена половних аутомобила на тржишту који је наметнула пандемија вируса корона наставио се са кризом у Украјини.

Према ријечима саговорника из ауто-кућа, цијена возила која се продају на подручју Српске за последњих годину дана већа је за 40 одсто, с тенденцијом даљег раста. У поређењу са периодом од прије три године, цијене су чак и дуплиране.

– Прије три године сте могли купити пристојан полован аутомобил за неких 10.000 КМ, лани за око 15.000, а сада се то не може. За и мало пристојан половни ауто треба више од  20.000 КМ – кажу продавци аутомобила.

Упркос томе, потражња за аутомобилима, како тврде трговци, није пала и грађани стално обилазе ауто-плацеве.

Прва опција за коју потенцијални купци питају јесте колико троши. Затим иде све остало.

Возила која се продају у Српској су половњаци из Европске уније. Тражене су све марке аутомобила. Ту нема неког посебног бирања. Најбоље “иду” аутомобили старости око пет година – појашњавају продавачи.

Грађани који желе да у овом периоду купе аутомобил, кажу да су на тржишту цјене папрене.

– Недавно сам био код човјека који је продавао аутомобил за 30.000. Аутомобил је стар шест година и он га је прије три године платио 25.000 КМ. Значи сад ће на њему још и да заради 5.000 марака. Ето толико су цијене аутомобила скочиле па да људи који су прије три године купили аутомобиле могу лагано да зараде на њима – прича један Бањалучанин.

Зоран Павловић, економски аналитичар, сматра да се поремећај у ауто-индустрији, који влада од почетка пандемије, сигурно неће поправити бар још двије године.

– Линије снабдјевања аутомобилима су упитне. Рокови испорука такође. Практично на терену је конфузна ситуација. Куповна моћ грађана опада због раста цијена и то утиче да се сада прије свега купују половни аутомобили, а који су доступни на тржишту. Чим је роба повољна и има више купаца и њена цијена је већа – појашњава Павловић.

Он каже да инвестирање новца у аутомобил сада није лоша идеја, јер дефинитивно вриједност аутомобила неће падати бар још три године, па грађани у том периоду могу да извуку свој новац или чак нешто и зараде.

У току ове године у БиХ је увезено око 35.000 аутомобила укупне вриједности 608 милиона КМ рачунајући и плаћене дажбине, показују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ. Од тог броја је скоро 29.000 половних возила, а остало су нова.

– У истом периоду прошле године укупно је увезено 35.407 аутомобила, и то 30.193 половна и 5.214 нових, укупне вредности 596,3 милиона КМ рачунајући и плаћене дажбине – стоји у подацима УИО БиХ, преносе Новости.

 Најскупљи “ламборгини” и “ферари”

Најскупљи аутомобил који је ове године увезен у БиХ је “ламборгини урус 636”, који је коштао 554.732 КМ рачунајући и плаћене дажбине. Слиједи “ферари тип Ф8 трибуто” од 505.652 КМ, “порше 911 турбо С” вриједности 397.272 КМ, показују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Како тврде трговци, на тржишту је тешко наћи нова возила јер се на увоз чека и по годину дана, јер у читавом свијету ауто-индустрија спорије производи нова возила услијед свих дешавања.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 18m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 0m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    16h 54m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    13h 49m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    12h 51m
    0