Положени вијенци на Споменик солунском добровољцу

11.11.2020. 14:14
0
ИЗВОР: СРНА

Полагањем вијенаца на Споменик солунском добровољцу на Сокоцу, на коме су уписана 363 имена добровољаца са подручја ове општине, обиљежен је 11. новембар - Дан примирја у Првом свјетском рату између сила Антанте и Њемачке.

На Споменик солунском добровољцу вијенце су положиле делегације Амбасаде Србије у БиХ, града Источно Сарајево, општине Соколац, Општинског одбора СНСД-а Соколац и локалног Удружења потомака и поштовалаца дјела српских добровољаца.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић рекао је да је делегација Амбасаде Србије и ове, као и сваке претходне године, положила вијенац на спомен-обиљежје добровољцима са подручја општине Соколац, учесницима у одбрамбеним ратовима Србије.

Он је нагласио да је овом приликом разговарао са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом о односима Србије и БиХ и о одређеним инфраструктурним пројектима, прије свега о Градској кући.

- Тај пројект је урађен, налази се у Влади Србије и очекујемо одлуку у догледно време о изградњи тог објекта који је заиста монументалан и имао сам прилику да се уверим у тај пројекат- изјавио је Ђорђевић данас новинарима на Сокоцу.

Он је додао да су за сада, због пандемије, сви капацитети усмјерени на борбу против короне и изразио наду да ће се у наредном времену та сарадња наставити на начин на којем је била и до сада "плодотворна и врло учинковита од Србије за свет који живи на Сокоцу".

Бјелица је истакао да се у овом разговору, између осталог, интересовао о изради пројектне документације пута Београд -Сарајево, те о пројектима на подручју ове општине.

- Изнио сам наше потребе и могућности кад је у питању градња индустријских зона, изградња Градске куће о чему већ годину дана разговарамо и чији смо идејни пројект предали у Владу Србије, тако да очекујемо на прољеће одобравање средстава за подршку општини Соколац-нагласио је Бјелица.

Он је истакао да изведбено пројектну документацију за Градску кућу финансира град Источно Сарајево и изразио увјерење да ће локална управа све припреме извршити за почетак радова на прољеће.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца дјела српских добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912. до 1918. општине Соколац Бранимир Ђурковић рекао је новинарима да је ово удружење домаћин обиљежавања 11. новембра у знак сјећања на Дан потписивања примирја у Првом свјетском рату између сила Атанте и Њемачке и изразио задовљство што су се код Споменика солунском добровољцу данас окупили поштоваоци дјела слободара са ових простора у Великом рату, поштујући мјере заштите од ширења вируса корона.

Он је нагласио да су на овом спомен-обиљежју подигнутом 2008. уписана имена око 363 добровољаца и да има све више захтјева потомака да се допишу имена њихових предака, што указује да су људи са овог подручја у великом броју учествовали у ослободилачким ративима Србије.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се 11. новембра када су силе Антанте потписале примирје са Њемачком у Француској, чиме је 1918. завршен Велики рат. 

Коментари 0
Повезане вијести
Полагање вијенаца на Новом Зејтинлику на Сокоцу Полагање вијенаца на Новом Зејтинлику на Сокоцу
Одавање почасти погинулим припадницима полиције Одавање почасти погинулим припадницима полиције
Положени вијенци код спомен-крста у Сијековцу Положени вијенци код спомен-крста у Сијековцу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 30m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    5h 28m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 54m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 9m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 48m
    0