Положени вијенци на споменик у Барама

11.06.2022. 18:24
1
ИЗВОР: srna.rs

У Барама код Сокоца данас је служен помен и положено цвијеће на споменик у овом селу на коме су уписана имена 33 српска борца и пет цивилних жртава погинулих у минулом рату.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић рекао је тим поводом новинарима да је обавеза чланова Борачке организације да се сјећају погинулих бораца, да се заједно са њиховим породицама помоле за њих и да их никада не забораве.

- Доста жртава је дало подручје Бара и знамо да су били на самој линији разграничење скоро све вријеме рата и да су сачували свој простор, да непријатељ никада није успио да уђе на ово подручје - навео је Лалић.

Он је додао да је споменик у центру мјесне заједнице Баре освјештан 2018. и подсјетио да је циљ да у сваком мјесном одбору ове организације буде подигнуто спомен обиљежје, што је већином и урађено.

Предсједник мјесног одбора Борачке организације Баре Млађен Милинковић нагласио је да се потомци, саборци и мјештани код споменика у Барама окупе сваке друге суботе у јуну и да заједно одају почаст погинулима у одбрани Републике Српске.

Он је изразио жаљење што нису обезбијеђени бољи услови за живот људи и селу Баре коме недостаје одговарајући пут до центра општине, као и због тога што све више људи одлази у друге средине.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Борачке организације Соколац Марко Јовановић рекао је да је ово спомен обиљежје свједочење једног времена у коме је народ овог краја дао све од себе, па и своје животе, да би данас Републике Српска живјела онако како и треба.

- Нажалост, на споменику су имена младих људи који су дали своје животе у борби за боље сутра овога народа, али би требало много више пажње посветити породицама погинулих, посебно код запошљавања - нагласио је Јовановић.

Спомен обиљежје у селу Баре, удаљеном од Сокоца око 26 километара, изградили су мјештани за 33 српска борца погинула у минулом рату на ратиштима широм Српске, те имена пет цивила цивила страдалих у минулом рату, међу којима је и старица рођена 1907. године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rajić Srpko 11.06.2022. 22:24
    Gospodo iz Katere to nisu poginuli iz Bara ,ve sela Kalauzovici i zaseoka Han Bare i ostalih zaseoka.sela Kalauzovici ,,i molimo vas da nas ne prekrstavate....
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 24m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    20h 48m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 17m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    7h 54m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    7h 35m
    0