Положени вијенци на споменик у Барама

11.06.2022. 18:24
1
ИЗВОР: srna.rs

У Барама код Сокоца данас је служен помен и положено цвијеће на споменик у овом селу на коме су уписана имена 33 српска борца и пет цивилних жртава погинулих у минулом рату.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић рекао је тим поводом новинарима да је обавеза чланова Борачке организације да се сјећају погинулих бораца, да се заједно са њиховим породицама помоле за њих и да их никада не забораве.

- Доста жртава је дало подручје Бара и знамо да су били на самој линији разграничење скоро све вријеме рата и да су сачували свој простор, да непријатељ никада није успио да уђе на ово подручје - навео је Лалић.

Он је додао да је споменик у центру мјесне заједнице Баре освјештан 2018. и подсјетио да је циљ да у сваком мјесном одбору ове организације буде подигнуто спомен обиљежје, што је већином и урађено.

Предсједник мјесног одбора Борачке организације Баре Млађен Милинковић нагласио је да се потомци, саборци и мјештани код споменика у Барама окупе сваке друге суботе у јуну и да заједно одају почаст погинулима у одбрани Републике Српске.

Он је изразио жаљење што нису обезбијеђени бољи услови за живот људи и селу Баре коме недостаје одговарајући пут до центра општине, као и због тога што све више људи одлази у друге средине.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Борачке организације Соколац Марко Јовановић рекао је да је ово спомен обиљежје свједочење једног времена у коме је народ овог краја дао све од себе, па и своје животе, да би данас Републике Српска живјела онако како и треба.

- Нажалост, на споменику су имена младих људи који су дали своје животе у борби за боље сутра овога народа, али би требало много више пажње посветити породицама погинулих, посебно код запошљавања - нагласио је Јовановић.

Спомен обиљежје у селу Баре, удаљеном од Сокоца око 26 километара, изградили су мјештани за 33 српска борца погинула у минулом рату на ратиштима широм Српске, те имена пет цивила цивила страдалих у минулом рату, међу којима је и старица рођена 1907. године.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Rajić Srpko 11.06.2022. 22:24
  Gospodo iz Katere to nisu poginuli iz Bara ,ve sela Kalauzovici i zaseoka Han Bare i ostalih zaseoka.sela Kalauzovici ,,i molimo vas da nas ne prekrstavate....
Повезане вијести
Лиздек вратио Сокочане на друго мјесто Лиздек вратио Сокочане на друго мјесто
Служен парастос за погинуле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО) Служен парастос за погинуле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО)
Код лица у Сокоцу пронађено оружје Код лица у Сокоцу пронађено оружје
Најчитаније
 • Прије 30 година формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
  17h 9m
  0
 • У Сарајеву син запалио оца и побјегао
  8h 23m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО)
  14h 7m
  0
 • Више од 200 учесника на планинарском слету на Требевићу
  10h 30m
  0
 • Заслужено славље "Соколова" у дербију
  8h 37m
  0