Помен дјеци убијеној у доба злогласне НДХ

19.07.2024. 19:53
0
ИЗВОР: srna.rs

У Мацурама код Приједора у току је обиљежавање Дана сјећања на дјецу убијену током геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташкој Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Помену за дјецу убијену у НДХ служи локално свештенство, а присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, те амбасаде Србије у БиХ.

Присутни су и посланици у Народној скупштини Републике Српске, челни људи градова и општина Поткозарја, те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, те представници СУБНОР-а РС, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је да је многима у бившој Југославији одговарало да се ћути о злочину над српском дјецом у НДХ, али да ове генерације желе да се о томе говори.

Јавор је нагласио да се дуго година након Другог свјетског рата у мјесту Мацуре код Приједора није чуо плач дјетета, јер усташе из НДХ нису били људи него монструми који нису бирали вријеме, мјесто, ни начин да убијају српско становништво.

Према подацима ресорног министарства, најмање 74.642 српска дјетета у доби до 14 година уморена су или убијена у НДХ, а у засеоку Мацуре је током њемачко-усташке офанзиве на Козару у љето 1942. године убијено је 312 Срба из више поткозарских села, међу којима је било 75 дјеце до 14 година.

Овај датум је крајем 2020. уврштен у календар догађаја од републичког значаја и од 2021. обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких
Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима
Почела исплата дјечијег додатка у Српској Почела исплата дјечијег додатка у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 5m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 28m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 1m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 58m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 49m
    0