Помен у манастиру Острог за Србе убијене у "Олуји"

05.08.2024. 09:21
0
ИЗВОР: srna.rs

У манастиру Острог данас ће бити служен помен поводом Дана сјећања на српске жртве у хрватској оружаној акцији "Олуја" 1995. године, саопштено је из Српског националног савјета Црне Горе.

- Навршава се 29 година од најсвирепијих злочина и највећег етничког чишћења српског народа, које се догодило од 4. до 7. августа 1995. године, када су НАТО и хрватске снаге убиле више хиљада недужних жена, д‌јеце и стараца - подсјећају из Српског националног савјета.

Напомињу и да је протјерано више од 250.000 српског становништва са подручја Баније, Лике, Кордуна и Сјеверне Далмације, односно из Републике Српске Крајине.

Помен ће бити служен од 9.00 часова.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Like, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а на евиденцији су имена 1.893 погинулих и несталих Срба из акције и послије ње, од којих је 1.236 цивила или 65 одсто, а око три четвртине били су старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Коментари 0
Повезане вијести
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде
Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 4m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 46m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 14m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 35m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 44m
    0