Помен, воштанице и бијеле руже за невино страдале у Тузли

15.05.2023. 10:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Тузлом се данас разлијеже јаук српских породица за звјерски ликвидираним невиним синовима, браћом, очевима, од којих су многима у гроб положени само комадићи костију пронађени након напада муслиманских снага на колону ЈНА у повлачењу у којем су убијена 54 војника.

На мјесту страдања на Брчанској Малти положене су бијеле руже и запаљене свијеће.

У току је помен којем присуствују породице жртава, преживели учесници "Тузланске колоне", министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланици предсједника Републике Српске Бојан Савић и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске, представници заједничких институција на ниову БиХ.

По повратку из Тузле, код Спомен-костурнице на бијељинском градском гробљу Пучиле у 12.30 часова биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће, а за 12.45 часова предвиђено је обраћање званичника.

Обиљежавање историјског догађаја од републичког значаја "Страдање припадника ЈНА у Тузли - Тузланска колона одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну и том приликом су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 их је рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и "Зелених беретки".

Коментари 0
Повезане вијести
У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
Беба преминула након рутинске операције Беба преминула након рутинске операције
Побјегао затвореник из тузланског затвора Побјегао затвореник из тузланског затвора
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  12h 33m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  14h 22m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  19h 4m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  16h 58m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  8h 54m
  0