Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић

16.04.2024. 21:23
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У највећој жељи да помаже људима још као десетогодишња дјевојчица Драгана Делић из Рогатице придружила се подмлатку општинског Црвеног крста и од тада сваки трен свог слободног времена користи да учествује у хуманитарним мисијама.

Ова млада дјевојка која је након скоро деценију и по волонтирања дошла на мјесто предсједнице Конференције младих Црвеног крста Републике Српске, свој труд и жељу да помогне другима показала је кроз безброј акција дајући се несебично.

За "Глас Српске" испричала је да је све почело од чланства у секцији прве помоћи и ту је већ схватила да ће то бити њена животна преокупација.

- Да бих одговорила захтјевима овог хуманитарног волонтерског рада, још док сам била основац, прошла сам кроз много курсева и других врста обуке прве медицинске помоћи. Наставила сам и као средњошколка и тада сам озбиљније схватила значај прве помоћи у случају за "не дај боже да затреба" - прича ова Рогатичанка.

Идући са курса на курс, из вјежбе у вјежбу Драгана је постала инструктор за прву помоћ, ментално здравље и борбу против трговине људима, а тиме добила и звање националног инструктора прве помоћи, као највећи чин из те области.

- То је, према мом скромном мишљењу, било и пресудно да као волонтерка са скоро 15 година стажа дођем у позицију да будем предложена и изабрана за предсједницу Конференције младих Црвеног крста РС. Велика је то част, али и обавеза, али покушаћу да у границама мојих могућности и знања, оправдам указано повјерење - прича Делићева.

Опредијељена је, додаје она, да са мисијом Црвеног крста проведе дио живота.

- Она ми је помогла да проширим личне видике и стекнем бројне пријатеље и познанике не само у Републици Српској, него и цијелој БиХ, а и знатно шире. Захваљујући Црвеном крсту боравила сам у међународном кампу "Торсе Ведрас" у Португалу, гдје сам била једина у име младих Црвеног крста Српске.

Боравила сам и у Италији, Шпанији, Кипру и широм нашег региона, а ових дана припремам се и за одлазак на камп у Турску - каже Драгана.

Ова млада дјевојка као једина волонтерка из Републике Српске и члан радне групе ради на изради правила за прву помоћ која ће се користити у Црвеном крсту/Крижу БиХ.

- Позивам све младе људе да се укључе у Црвени крст као покрет и организацију, која широм отвара врата хуманистима са свих крајева свијета, којем помоћ, чини се, све више треба или ће бити потребна, јер задатак Црвеног крста није само да пружамо помоћ, него и да остварујемо идеале хуманости, солидарности и доброте и да се млади међусобно подржавају и обликују заједницу - поручила је Делићева.

Примјер младима

Поред активног рада у Црвеном крсту Драгана Делић је и добар студент. У овој години нада се да ће окончати студије политикологије и међународних односа на Филозофском факултету у Палама.

- То довољно говори да је са нама вриједна дјевојка коју прати упорност и жеља за више и боље. Такву волонтерку и хуманитарца пожељела би свака локална заједница. Она је примјер  и  путоказ младима за успјех у свим сферама живота и рада - с поносом каже секретарица Општинског одбора Црвеног крста у Рогатици Весна Ристић.

Пише: Сретен Митровић

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 33m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 51m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 27m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 22m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 4m
    1