Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić

16.04.2024. 21:23
0
IZVOR: glassrpske.com

U najvećoj želji da pomaže ljudima još kao desetogodišnja djevojčica Dragana Delić iz Rogatice pridružila se podmlatku opštinskog Crvenog krsta i od tada svaki tren svog slobodnog vremena koristi da učestvuje u humanitarnim misijama.

Ova mlada djevojka koja je nakon skoro deceniju i po volontiranja došla na mjesto predsjednice Konferencije mladih Crvenog krsta Republike Srpske, svoj trud i želju da pomogne drugima pokazala je kroz bezbroj akcija dajući se nesebično.

Za "Glas Srpske" ispričala je da je sve počelo od članstva u sekciji prve pomoći i tu je već shvatila da će to biti njena životna preokupacija.

- Da bih odgovorila zahtjevima ovog humanitarnog volonterskog rada, još dok sam bila osnovac, prošla sam kroz mnogo kurseva i drugih vrsta obuke prve medicinske pomoći. Nastavila sam i kao srednjoškolka i tada sam ozbiljnije shvatila značaj prve pomoći u slučaju za "ne daj bože da zatreba" - priča ova Rogatičanka.

Idući sa kursa na kurs, iz vježbe u vježbu Dragana je postala instruktor za prvu pomoć, mentalno zdravlje i borbu protiv trgovine ljudima, a time dobila i zvanje nacionalnog instruktora prve pomoći, kao najveći čin iz te oblasti.

- To je, prema mom skromnom mišljenju, bilo i presudno da kao volonterka sa skoro 15 godina staža dođem u poziciju da budem predložena i izabrana za predsjednicu Konferencije mladih Crvenog krsta RS. Velika je to čast, ali i obaveza, ali pokušaću da u granicama mojih mogućnosti i znanja, opravdam ukazano povjerenje - priča Delićeva.

Opredijeljena je, dodaje ona, da sa misijom Crvenog krsta provede dio života.

- Ona mi je pomogla da proširim lične vidike i steknem brojne prijatelje i poznanike ne samo u Republici Srpskoj, nego i cijeloj BiH, a i znatno šire. Zahvaljujući Crvenom krstu boravila sam u međunarodnom kampu "Torse Vedras" u Portugalu, gdje sam bila jedina u ime mladih Crvenog krsta Srpske.

Boravila sam i u Italiji, Španiji, Kipru i širom našeg regiona, a ovih dana pripremam se i za odlazak na kamp u Tursku - kaže Dragana.

Ova mlada djevojka kao jedina volonterka iz Republike Srpske i član radne grupe radi na izradi pravila za prvu pomoć koja će se koristiti u Crvenom krstu/Križu BiH.

- Pozivam sve mlade ljude da se uključe u Crveni krst kao pokret i organizaciju, koja širom otvara vrata humanistima sa svih krajeva svijeta, kojem pomoć, čini se, sve više treba ili će biti potrebna, jer zadatak Crvenog krsta nije samo da pružamo pomoć, nego i da ostvarujemo ideale humanosti, solidarnosti i dobrote i da se mladi međusobno podržavaju i oblikuju zajednicu - poručila je Delićeva.

Primjer mladima

Pored aktivnog rada u Crvenom krstu Dragana Delić je i dobar student. U ovoj godini nada se da će okončati studije politikologije i međunarodnih odnosa na Filozofskom fakultetu u Palama.

- To dovoljno govori da je sa nama vrijedna djevojka koju prati upornost i želja za više i bolje. Takvu volonterku i humanitarca poželjela bi svaka lokalna zajednica. Ona je primjer  i  putokaz mladima za uspjeh u svim sferama života i rada - s ponosom kaže sekretarica Opštinskog odbora Crvenog krsta u Rogatici Vesna Ristić.

Piše: Sreten Mitrović

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Građani traže pomoć zbog zmija Građani traže pomoć zbog zmija
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    19h 4m
    3
  • Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
    22h 24m
    0
  • Jelena Samardžija i Jovanka Šiljak, srpske heroine: Život posvećen brizi za nejač
    23h 16m
    1
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 16m
    0
  • Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
    20h 42m
    0