Помоћ психијатра у Српској затражи 30.000 људи годишње

10.10.2019. 09:38
0
ИЗВОР: Srna

Око 30.000 људи годишње у Републици Српској затражи помоћ због проблема са менталним здрављем, а одрасли пацијенти се најчешће јављају психолозима или психијатрима због тешкоћа везаних за проблеме на радном мјесту, потврдила је за Српскаинфо национална координаторка за ментално здравље РС др Биљана Лакић.

– Људи се обраћају због анксиозности, депресије, поремећаја изазваних стресом, али се често открије да је све то везано са притисак на радном мјесту, или чак за мобинг. Истина, ово закључујемо на основу својих искустава из праксе, јер нисмо радили специјаизована истраживања везана за ову тему, нити имамо програме за превенцију на радном мјесту – каже Лакићева за Српскаинфо.

Добра вијест је да се навећи број пацијената за помоћ обраћа Центрима за ментално здравље и то чим се појаве први симптоми, што сведочи о томе да расте свијест о значају очувања менталног здравља.

Да су изложеност стресу, мобинг, али и, како кажу синдикалци, “гужвање карактера” у савремено доба све чешћи, поготово у земљама транзиције, показала су бројна истраживања у свијету, као и искуства синдикалних активиста.

Прије два дана је широм свијета обиљежен Међународни дан достојанственог рада, и тим поводом су синдикати упозорили да све више радника ради на несигурним привременим мјестима, под притиском, који им не гарантује ни минимум сигурности  и достојанства.

У Републици Српској Дан достојанственог рада је прошао у тишини – нико се тим поводом није ни огласио.

Коментари 0
Повезане вијести
У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО) У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 49m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 54m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 42m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 3m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    20h 42m
    4