Помоћ за гријање сиромашним потрошачима

23.02.2023. 18:09
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Влада Републике Српске донијела је одлуку да се додијели финансијска помоћ за трошкове гријања енергетски сиромашним потрошачима из инструмента претприступне помоћи ИПА 3 за ову годину.

Укупна планирана средства за ову намјену за БиХ износе 50 милиона евра, од чега 33 одсто за Републику Српску. Циљ расподјеле ове финансијске помоћи је ублажавање негативних социо-економских утицаја енергетске кризе, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Одлуком се прописују услови за додјелу финансијске помоћи, начин прикупљања и обраде података, начин додјеле средстава, начин праћења и извјештавања о реализацији пакета енергетске подршке.

Расположива средства за финансијску помоћ за трошкове гријања за угрожена домаћинства у Републици Српској биће подијељена са бројем корисника, након процеса утврђивања коначног броја корисника ове финансијске помоћи, односно сачињавања спискова на основу евиденција надлежних институција.

Енергетски сиромашним потрошачима угроженим домаћинствима сматрају се корисници права на новчану помоћ по основу закона којим се уређује област социјалне заштите, корисници права на додатак на дјецу по основу закона којим се уређује област дјечије заштите, незапослени борци од прве до пете категорије млађи од 60 година, који су корисници мјесечног новчаног примања на основу одлуке Владе.

У ову категорију убрајају се борци од прве до пете категорије старији од 60 година, који се према ажурираним подацима из евиденција Министарства рада и борачко инвалидске заштите налазе у стању социјалне потребе, као и лица старија од 65 година чија мјесечна примања по члану њиховог домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате дефинисане у јануару 2023. године у Републици Српској.

За прве четири категорије енергетски сиромашних угрожених домаћинстава на основу већ постојећих евиденција, о корисницима права спискове ће у наредном периоду сачинити центри службе за социјални рад, Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске и Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

За пету категорију, односно лица старија од 65 година чији мјесечни приход по члану њиховог домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате дефинисане у јануару 2023. године у Републици Српској, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске расписаће јавни позив.

Домаћинство које испуњава услове за ову врсту финансијске помоћи по више основа моћи ће да оствари право по једном основу, а финансијска помоћ се додјељује по домаћинству, односно једном члану домаћинства који испуњава услове, појашњава се у саопштењу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Romanijski soko 23.02.2023. 18:16
    Svi cemo mi biti siromasni potrosaci koliki su racuni dosli za struju u januaru .. oteli su narodu novac da bi mogli da djele dzaba kao dobrotvori placaju drugima struju koja je od naroda napalcena troduplo.. samo derite docice vrijeme kada nece ko imati glasati za vas jer ljudi odlaze
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    18h 7m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    21h 55m
    4
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 0m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    7h 24m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    20h 17m
    0