Pomoć za grijanje siromašnim potrošačima

23.02.2023. 18:09
1
IZVOR: srpskainfo.com

Vlada Republike Srpske donijela je odluku da se dodijeli finansijska pomoć za troškove grijanja energetski siromašnim potrošačima iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA 3 za ovu godinu.

Ukupna planirana sredstva za ovu namjenu za BiH iznose 50 miliona evra, od čega 33 odsto za Republiku Srpsku. Cilj raspodjele ove finansijske pomoći je ublažavanje negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Odlukom se propisuju uslovi za dodjelu finansijske pomoći, način prikupljanja i obrade podataka, način dodjele sredstava, način praćenja i izvještavanja o realizaciji paketa energetske podrške.

Raspoloživa sredstva za finansijsku pomoć za troškove grijanja za ugrožena domaćinstva u Republici Srpskoj biće podijeljena sa brojem korisnika, nakon procesa utvrđivanja konačnog broja korisnika ove finansijske pomoći, odnosno sačinjavanja spiskova na osnovu evidencija nadležnih institucija.

Energetski siromašnim potrošačima ugroženim domaćinstvima smatraju se korisnici prava na novčanu pomoć po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite, korisnici prava na dodatak na djecu po osnovu zakona kojim se uređuje oblast dječije zaštite, nezaposleni borci od prve do pete kategorije mlađi od 60 godina, koji su korisnici mjesečnog novčanog primanja na osnovu odluke Vlade.

U ovu kategoriju ubrajaju se borci od prve do pete kategorije stariji od 60 godina, koji se prema ažuriranim podacima iz evidencija Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i lica starija od 65 godina čija mjesečna primanja po članu njihovog domaćinstva ne prelaze iznos od polovine najniže plate definisane u januaru 2023. godine u Republici Srpskoj.

Za prve četiri kategorije energetski siromašnih ugroženih domaćinstava na osnovu već postojećih evidencija, o korisnicima prava spiskove će u narednom periodu sačiniti centri službe za socijalni rad, Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Za petu kategoriju, odnosno lica starija od 65 godina čiji mjesečni prihod po članu njihovog domaćinstva ne prelaze iznos od polovine najniže plate definisane u januaru 2023. godine u Republici Srpskoj, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske raspisaće javni poziv.

Domaćinstvo koje ispunjava uslove za ovu vrstu finansijske pomoći po više osnova moći će da ostvari pravo po jednom osnovu, a finansijska pomoć se dodjeljuje po domaćinstvu, odnosno jednom članu domaćinstva koji ispunjava uslove, pojašnjava se u saopštenju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Romanijski soko 23.02.2023. 18:16
    Svi cemo mi biti siromasni potrosaci koliki su racuni dosli za struju u januaru .. oteli su narodu novac da bi mogli da djele dzaba kao dobrotvori placaju drugima struju koja je od naroda napalcena troduplo.. samo derite docice vrijeme kada nece ko imati glasati za vas jer ljudi odlaze
Povezane vijesti
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    13h 17m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    12h 12m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    7h 0m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    8h 6m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    16h 34m
    0