Поништавање еколошке дозволе за градњу мХЕ на Касиндолској ријеци - велика побједа

05.08.2021. 11:47
0
ИЗВОР: Катера

Неформална група грађана “Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци” данас је у Источном Сарајеву одржала ванредну конфеенцију за новинаре поводом пресуде Окружног суда у Бањалуци којом се поништава еколошка дозвола за изградњу мале хидроелектране "Самар" на Касиндолској ријеци.

Према пресуди, Министарство просторног уређења, грађавинарства и екологије Републике Српске дужно је да у року од 30 дана донесе нови управни акт уважавајући правно схватање и примједбе суда у погледу поступка.

Представница НГГ „Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци“ Сара Тушевљак рекла је да је оваква пресуда велика побједа, јер према њеним ријечима, од почетка њихове борбе указују на проблеме који су проистекли од већ изграђене мХЕ Подвич, као и на пропусте приликом доношења аката за мХЕ Самар.

- Овакав одговор од суда нам је најбољи показатељ да не претјерујемо, како неки кажу, већ да Касиндолска ријека треба заштиту свих нас како се не би градиле мХЕ на њој – рекла је Тушевљакова.

Тушевљакова истиче да из ове групе очекују од надлежних институција да све наредне одлуке доносе у складу са понесеном пресудом, поштујући законе и прописе.

Она напомиње да је пресуда већ ступила на снагу, а радови на мХЕ Самар, који су почели прије мјесец дана и даље нису заустављени, а Републички инспекторат, без обзира на позиве  и пријаве представника ове гупе, није реаговао.

- С друге стране јуче смо добили одговор Одјељења за инспекцијске послове Града Источно Сарајево да је предмет послијеђен Инспекторату и да ће у року од дан-два бити издато рјешење о обустави радова – рекла је Тушевљакова.

Она је нагласила да чланови НГГ „Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци“ позивају надлежни инспекторат да изврши ванредни инспекцијски надзор и заустави нелегалне радове на изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци.

Сунчица Ковачевић, такође члан ове групе,  рекла је да је Окружни суд у Бањалуци уважио тужбу ресурног Архус центра којом је устакнуто да је прекршен закон приликом издавања претходне еколошке дозволе за мХЕ Самар.

- Истакнуто је да је у супротности са прописима, у еколошкој дозволи за мХЕ „Самар“ извршена помјена трасе цјевовода, промјена типа водозахвата, промјена трасе приступног пута и промјена хидромашинске опреме, а да није спроведен нови поступак издавања еколошке дозволе – појаснила је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, све набројано је представљало кључне компоненте на основу којих је поништена еколошка дозвола, те још једном је истакла да је недопустиво да промјене овог значаја врше самостално инвеститор и ресорно министарство без учешћа заинтересоване јавности.

- Наш фокус је усмјерен на Инспекторат Републике Српске који још није обуставио радове иако је еколошка дозвола поништена - закључила је Ковачевићева.

Подсјећамо, неформална група грађана “Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци” већ неколико мјесеци води истрајну борбу у намјери да заустави изградњу три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци.

У септембру 2020. године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске издало је Рјешења којима се обнављају еколошка дозволе за изградњу малих хидроелектрана ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар", упркос евидентно лошем стању животне средине на терену.

Коментари 0
Повезане вијести
Тужбе за наводну клевету против активисткиња из Источног Сарајева због борбе за очување ријеке Касиндолке Тужбе за наводну клевету против активисткиња из Источног Сарајева због борбе за очување ри...
Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу
Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО) Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 27m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 32m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 15m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    16h 21m
    0