Поништена још 71 диплома приватног факултета у Бањалуци (СПИСАК)

04.10.2023. 18:02
0
ИЗВОР: capital.ba

Инспекторат Републике Српске поништио је још 71 диплому Високе школе „Прометеј“ на студијском програму Транспортно инжењерство, а на овом факултету поново тврде да су жртве система, те да је у питању техничка грешка, сазнаје КАПИТАЛ.

Републичка просвјетна инспекција је половином јула наложила Високој школи „Прометеј“ да прогласи ништавним дипломе за студенте који су уписани у генерацију 2012/2013. и 2013/2014. године, а који су завршетком студијског програма Транспортно инжењерство стекли звање дипломирани инжењер саобраћаја.

На ово рјешење „Прометеј“ се жалио Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске које је жалбу одбило и наложило поништавање диплома.

Након тога „Прометеј“ поништава 71 диплому.

- На основу рјешења републичког инспектора за просвјету и спорт Сенат Високе школе за просвјету и спорт је донио одлуку о отклањању неправлиности и исправљању грешака диплома свршених студената студијског програма Транспортно инжењерство те проглашавању диплома ништавним - истакли су у „Прометеју“.

У „Прометеју“ тврде да су дипломе поништене јер јер је у њима било уписано звање „дипломирани инжењер саобраћаја“, док у Инспекторату сматрају да треба стајати „струковни специјалиста инжењер саобраћаја“.

Списак поништених диплома можете видјети ОВДЈЕ.

„Прометеј“: Поднијели смо нову тужбу против министарства

У овој Високошколској установи кажу да су поднијели нову тужбу против Министарства за научнотехнолошки развој, с обзиром на то да је према њиховом ранијем тумачењу „Прометеј“ могао додјељивати звање „дипломирани инжењер саобраћаја“, а новим рјешењм то тумачење побијају.

- Надлежно Министарство 25. августа доноси рјешење којим се одбија наша жалба, те налажу поништавања диплома за студенте уписане у поменуту генерацију - наводи се у саопштењу.

Због тога је, како додају, Сенат „Прометеја“ крајем септембра одлучио да поништи дипломе за студенте уписане у наведену академску годину.

- За неправилност рада и утврђивања погрешног стања, наношења штете Високој школи, запосленима а нарочито студентима од стране Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, Висока школа „Прометеј“ је поднијела још једну тужбу надлежном суду - нагласили су у „Прометеју“.

Подсјетили су да је ова висока школа поднијела тужбу против министарства и за наложено поништавање диплома (звања), за студенте уписане у генерацију 2014/15.

О томе је КАПИТАЛ писао у тексту Поништено 167 диплома факултета у Бањалуци.

Ово није први пут да је „Прометеј“ на мети инспекцијских и истражних органа. Факултет је био обухваћен акцијом „Кластер“ коју је спроводила Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) током које је ухапшено десет особа, а због сумње у издавање лажних диплома и низа других незаконитости.

О поништавању диплома КАПИТАЛ је покушао добити и став Инспектората Републике Српске, међутим до објаве овог текста на њихова питања нису одговорили.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 0m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 13m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 44m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 7m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 4m
    0