Poništena još 71 diploma privatnog fakulteta u Banjaluci (SPISAK)

04.10.2023. 18:02
0
IZVOR: capital.ba

Inspektorat Republike Srpske poništio je još 71 diplomu Visoke škole „Prometej“ na studijskom programu Transportno inženjerstvo, a na ovom fakultetu ponovo tvrde da su žrtve sistema, te da je u pitanju tehnička greška, saznaje KAPITAL.

Republička prosvjetna inspekcija je polovinom jula naložila Visokoj školi „Prometej“ da proglasi ništavnim diplome za studente koji su upisani u generaciju 2012/2013. i 2013/2014. godine, a koji su završetkom studijskog programa Transportno inženjerstvo stekli zvanje diplomirani inženjer saobraćaja.

Na ovo rješenje „Prometej“ se žalio Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske koje je žalbu odbilo i naložilo poništavanje diploma.

Nakon toga „Prometej“ poništava 71 diplomu.

- Na osnovu rješenja republičkog inspektora za prosvjetu i sport Senat Visoke škole za prosvjetu i sport je donio odluku o otklanjanju nepravlinosti i ispravljanju grešaka diploma svršenih studenata studijskog programa Transportno inženjerstvo te proglašavanju diploma ništavnim - istakli su u „Prometeju“.

U „Prometeju“ tvrde da su diplome poništene jer jer je u njima bilo upisano zvanje „diplomirani inženjer saobraćaja“, dok u Inspektoratu smatraju da treba stajati „strukovni specijalista inženjer saobraćaja“.

Spisak poništenih diploma možete vidjeti OVDJE.

„Prometej“: Podnijeli smo novu tužbu protiv ministarstva

U ovoj Visokoškolskoj ustanovi kažu da su podnijeli novu tužbu protiv Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, s obzirom na to da je prema njihovom ranijem tumačenju „Prometej“ mogao dodjeljivati zvanje „diplomirani inženjer saobraćaja“, a novim rješenjm to tumačenje pobijaju.

- Nadležno Ministarstvo 25. avgusta donosi rješenje kojim se odbija naša žalba, te nalažu poništavanja diploma za studente upisane u pomenutu generaciju - navodi se u saopštenju.

Zbog toga je, kako dodaju, Senat „Prometeja“ krajem septembra odlučio da poništi diplome za studente upisane u navedenu akademsku godinu.

- Za nepravilnost rada i utvrđivanja pogrešnog stanja, nanošenja štete Visokoj školi, zaposlenima a naročito studentima od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Visoka škola „Prometej“ je podnijela još jednu tužbu nadležnom sudu - naglasili su u „Prometeju“.

Podsjetili su da je ova visoka škola podnijela tužbu protiv ministarstva i za naloženo poništavanje diploma (zvanja), za studente upisane u generaciju 2014/15.

O tome je KAPITAL pisao u tekstu Poništeno 167 diploma fakulteta u Banjaluci.

Ovo nije prvi put da je „Prometej“ na meti inspekcijskih i istražnih organa. Fakultet je bio obuhvaćen akcijom „Klaster“ koju je sprovodila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tokom koje je uhapšeno deset osoba, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niza drugih nezakonitosti.

O poništavanju diploma KAPITAL je pokušao dobiti i stav Inspektorata Republike Srpske, međutim do objave ovog teksta na njihova pitanja nisu odgovorili.

Piše: Bojana Ninković

Komentari 0
Povezane vijesti
Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC
Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO) Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO)
Iz šahta izvučeno tijelo muškarca Iz šahta izvučeno tijelo muškarca
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 5m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 19m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 36m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 11m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 26m
    0