Поражавајуће: Све чешћи напади на новинаре

02.11.2019. 12:09
0
ИЗВОР: Fena

Свјетски дан борбе против некажњивости напада на новинаре, који се обиљежава 2. новембра, прилика је да се поновно укаже на све учесталије случајеве угрожавања медијских слобода у којима су новинари, неријетко, жртве притисака и отворених напада, укључујући и различите врсте кривичних дјела.

Тим поводом, данас ће у Сарајеву бити уприличена прес-конференција ради скретања пажње на пораст некажњивости напада и других кривичних дјела према новинарима у државама западног Балкана, те апеловања за одговорније, професионалније и ефикасније поступање у случајевима угрожавања права медијских професионалаца.

Биће то прилика за подсјећање да је у мају ове године почела функционисати Регионална правна помоћ новинарима у БиХ, Македонији, Србији и Црној Гори с фокусом на пружање бесплатне правне помоћи новинарима и медијима из региона западног Балкана и јачање мреже адвоката која ће се бавити одбраном новинара пред судовима и стварањем услова за ефикаснију примјену принципа медијског права у заштити слободе изражавања и слободе медија.

О томе и другим питањима у вези са стањем медијских слобода говориће Марија Вукасовић из Независног удружења новинара Србије, Маријана Цамовић из Синдиката медија Црне Горе, Иван Бресховски из Удружења новинара Сјеверне Македоније и Борка Рудић из Удружења БХ новинари.

Представници новинарских асоцијација и синдиката ће затражити ефикасније процесуирање напада на новинаре, спречавање некажњивости и много ефикаснију примјену стандарда Савјета Европе у примјени члана 10 Европске конвенције о људским правима.

Напад на новинаре је напад на слободу изражавања, слободу медија и демократске вриједности сваког друштва, наводи се у заједничком саопштењу које потписују Удружење/Удруга БХ новинари, Синдикат медија Црне Горе, Независно удружење новинара Србије и Удружење новинара Сјеверне Македоније.

Коментари 0
Повезане вијести
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Аларматни подаци: У Српској за 36 одсто више кривичних дјела у којима су жртве дјеца Аларматни подаци: У Српској за 36 одсто више кривичних дјела у којима су жртве дјеца
Пијана жена у једном селу у БиХ изударала мужа Пијана жена у једном селу у БиХ изударала мужа
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 30m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 12m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 45m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 19m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 4m
    3