Породица Ћеранић из Соколовића добила помоћ

15.12.2019. 11:58
0
ИЗВОР: BN TV

Захваљујући причи коју су објавили народни посланик Небојша Вукановић и БН телевизија, седмочлана породица Ћеранић из села Соколовићи код Сокоца добила је 50 оваца. Новац за стадо обезбиједила је Петра Шмуц, која скоро 40 година живи у Аустрији.

Породици Ћеранић прије неколико година болест је уништила цијело стадо, преко стотину оваца. Отац Коста борио се, радио на бренти и у надници да прехрани дјецу, али, како несрећа не долази сама, и он је од тешког рада оболио.

Петру Шмуц дирнула је прича о тешком животу петоро дјеце Ћеранића, те је одлучила да им уз поклоне у храни, одјећи и слаткишима, купи и 50 оваца.Допутовала је из Беча у Соколовиће да им лично преда поклоне и остала непријатно изненађена затеченим стањем.

Посебно ју је погодило када је видјела обрушен строп у соби у којој спавају мали Ћеранићи.

- Желим да поручим Влади Републике Српске да под хитно нешто предузму, ово је срамота. Ово је да се човјек расплаче. Када сам видјела собу ове дјеце, то је страшно. Плафон може свакога тренутка да убије ту дјецу. Овдје је у питању живот петоро дјеце - каже Петра и додаје да размишља о томе да фотографије куће породице Ћеранић покаже аустријској Влади и објасни како наша Влада неће и не жели да се брине за свој народ.

Петра, ипак, истиче да је поносна на то што у Републици Српској постоје дивне и храбре мајке, као што је Блаженка Ћеранић, која има петоро дивне, лијепе и културне дјеце.

Мали Ћеранићи су заиста дивна дјеца, скромни и вриједни.

Тромјесечни Јовица и двогодишња Слађана још нису ни свјесни немаштине у којој живе. Најстарија кћерка, тринаестогодишња Гордана, двије године млађи Александар и деветогодишња Александра на својим плећима већ осјећају тежину живота.

Устају у пет ујутро да би се спремили за школу. Око пола шест крећу из куће и пјешаче пола сата до аутобуске станице. Сви су одлични ученици, уз школске обавезе нађу времена и да помажу родитељима.

Мајка Блаженка признаје да је тешко, али истиче да јој је најважније да су дјеца здрава и послушна. Сада, када имају 50 оваца, све ће бити лакше, па ће можда успјети и да реновирају трошну кућу која нема изолацију ни квалитетну столарију.

- Хладно је, посебно зими, али сналазимо се - каже Блаженка, а на питање да ли вољела да се пресели негдје ближе Сокоцу, одговара:

- Не. Волим да живим на селу. шта бисмо радили у Сокоцу? Овдје можемо да се бавимо сточарством и пољопривредом и да од тога живимо -.

Ћеранићи никада нису тражили помоћ, иако им је очигледно потребна. Душан Сантрач из Бијељине, који је некада од њих куповао јагњад, одлучио је самоиницијативно да им помогне, јер су, каже, вриједна и честита породица коју је зедесила несрећа.

Осим нове куће, Ћеранићима је потребна и новчана помоћ, прије свега, за лијечење оца Косте. Он је након уједа крпеља оболио од лајмске болести, те добио упалу панкреаса и јетре. Лијечење је изузетно скупо, али Коста о томе не жели ни да размишља, ни да говори. Истиче да му је најважније да дјеци обезбиједи нормалан живот и школовање.

Помозимо му у томе!

Контакт за помоћ породици Ћеранић: +387 65/481-166.

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    21h 7m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    20h 38m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    16h 54m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    21h 1m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    12h 49m
    2