Породица Дрљић 100 година лијечи чудотворним напитком

29.06.2020. 09:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Користећи искључиво моћ природе и пажљиво одабране љековите биљке, кроз низ година искуства пренесеног с кољена на кољено добили смо чај који се припрема кувањем одређеног свјежег и сувог љековитог биља. Рецептура је породична тајна, казује Невена Дрљић из Козаске Дубице, која по стогодишњој рецептури баке Вуке справља природни љековити чај.

Невена, по струци дипломирани инжењер прехрамбене технологије, по рецепту који се у традицији њење породице преноси кроз четири генерације, за припему природног биљног еликсира користи невен, кантарион, хајдучку траву, боквицу, преслицу те многе друге траве којима је поткозарски крај богат.

Овај напитак саткан од природе, прича млада дјевојка која љековито биље познаје "у душу", има бројне благодети по здравље.

-Вишеструка су дејства чаја, јер комбинацијом више љековитих биљака повећава се и његова љековитост. Првенствено се чај користи у лијечењу обољења јетре, гдје се показао као веома ефикасан. Поред тога, овај биљни еликсир подстиче рад 'успаваног' и уморног имунолошког система кроз јачање организма и прочишћавање крви, јачање и подстицање апетита- појашњава Невена за "Независне".

Казује да је провјереном комбинацијом љековитих биљака чај припремљен по рецепту породице  Дрљић, посебно за сваки здравствени проблем, врло ефикасан код ублажавања тегоба желучаних обољења, у лијечењу плућних обољења,  обољења сљезине и жучи, хемороида, хелико бактерије и других паразитних обољења, у регулисању пробаве и код обољења дигестивног тракта.

Поред чаја, Невена данас справља и уља и мелеме, а све искључиво од природних препарата и без конзерванаса или адитива.

-Чај правим по истој рецептури коју сам наслиједила од баке, а читајући разне књиге о љековитим биљкама и њиховим примјенама у лијечењу, почела сам правити уља и мелеме од невена и кантариона. Поред тога, користећи мјешавину мени добро познатих биљака припремам мелеме за лијечење хемороида, за ублажавање реуматских обољења, али и друге мелеме по потреби-наводи Невена.

Присјећа се Невена дјетињства које је у селу Читлук, надомак Козарске Дубице, провела уз баку и мајку, које су је подучавале о љековитом биљу, те додаје да ју је великим дијелом начин одрастања усмјерио ка данашњем звању, љубави према природи, али и жељи да настави породичну традицију.

-Стручно усавршавање ми је омогућило да разумијем биолошко-хемијске процесе љековитих биљака, њихов хемијски састав и могућност њихове комбинације како би се љековитост очувала и на најбољи могући начин искористила- казује Невена.

Слика

Биљке за своје производе најчешће сакупља у селу у којем је и одрасла, али зависно од станишта, одређене биљке и по другим предјелима поткозасрког краја, који је богат љековитим травама.

На питање да ли приправци од љековитог биља могу "стати на црту" фармацетуским производима, ова заљубљеница у природу казује да, иако се природни производи у много чему показују као ефикаснији, а на крају крајева и здравији, сматра да ће тешко замијенити фармацеутске производе искључиво због сумњичавости новијих генерација према истима.

-Истина је да фармацеутски производи имају бржи ефекат дјеловања, али сви заборављамо да они најчешће једно лијече, а другоме штете- објашњава Невена.

Напомиње и да биљни еликсир који се припрема у њеној породици дуги низ година није чудотворни напитак који ће магично и експресно отклонити здравствене проблеме, већ спој онога што нам дају природа и биље, који дјелује темељно и дуготрајно, било самостално или у комбинацији са  фармацеутским лијековима, а да, подразумијевајући исправну примјену, ефекат никад не изостаје.

За крај разговора Невена појашњава да људи са којима се сусреће кроз рад са љековитим биљем предност дају алтернативној у односу на класичну медицину, а да то потврђује њихово интересовање за природне производе.

-Повјерење у природни лијек се тешко стиче, али када се сами увјерите, преносићете га са генерације на генерацију- закључује она.

Коментари 0
Повезане вијести
Биљке које умирују дух и тијело Биљке које умирују дух и тијело
Јако невријеме погодило Бањалуку, Приједор и Козарску Дубицу (ВИДЕО) Јако невријеме погодило Бањалуку, Приједор и Козарску Дубицу (ВИДЕО)
Служен парастос за Србе убијене на "крвавој литургији" у Драксенићу Служен парастос за Србе убијене на "крвавој литургији" у Драксенићу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 17m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 59m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 27m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 19m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 18m
    0