Породица Радована Караџића тужила САД, траже укидање санкција

03.05.2023. 12:59
0
ИЗВОР: Танјуг

Чланови породице хашког осуђеника Радована Караџића тужили су америчко Министарство финансија због тога што су остали на листи санкционих особа, јавила је Хина.

Наводи се да су Караџићева супруга Љиљана, син Александар и кћерка Соња у тужби савезном суду у Вашингтону изјавили да Уред за контролу стране имовине (ОФАЦ) Министарства финансија, који управља санкцијама САД, неоправдано одуговлачи с доношењем одлуке да им уклони санкције. 

Њих је америчка влада санкционисала 2003. након што су били осумњичени да су помагали Караџићу док је био суочен с оптужницом Хашког трибунала за злочине почињене током посљедњег рата у БиХ. 

Радован Караџић је ухапшен 2008. и у Хашком трибуналу осуђен на доживотни затвор, а његова породица захтјев Министарству финансија за скидање с листе санкционисаних особа почела је да подноси 2020. године. 

У тужби, између осталог, наводе да их је стављање на листу санкционисаних коштало могућности запошљавања, онемогућило им је отварање банковних рачуна и да су неправедно стигматизовани. 

Упркос трогодишњим разговорима између ОФАЦ-а и адвоката породице, одлука ни за један од три захтјева није донесена. 

- Није поштено да неко мора чекати толико дуго на одлуку - изјавио је породични адвокат Петер Робинсон, преноси хрватска агенција. 

У тужби се тражи од суда да наложи ОФАЦ-у да одлучи о њиховим захтјевима у року од 30 дана и подмиривање судских трошкова.

Коментари 0
Повезане вијести
Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 28m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    5h 10m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 38m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 45m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 43m
    0