Породице трагају за 1.652 жртве из одбрамбено-отаџбинског рата

15.09.2020. 19:36
0
ИЗВОР: ATV

Двије и по деценије од краја одбрамбено-отаџбинског рата Република Српска и даље трага за 1.652 жртве док се у три спомен-костурнице у Источном Сарајеву, Бањалуци и Невесињу налазе 632 ексхумирана и неидентификована посмртна остатка. 

Са том чињеницом породице несталих дочекале су обиљежавање Дана несталих и погинулих. 

У Институту за тражење несталих БиХ не желе да, у оквиру централне евиденције, успоставе националну структуру, тачније, имају прецизне податке о националности лица која се траже, објашњавају у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих. 

На тај начин не дозвољавају да се износе подаци који су поражавајући када се ради о тражењу несталих српских жртва, кажу у Центру. 

- Прије 20 дана смо имали једну ексхумацију гдје смо се једва изборили да добијемо наредбу по информацији коју смо добили ми као Републички центар, јер нама не желе да издају наредбу. Ја више не знам како смо успјели и којим притисцима на Глођанском брду гдје се тражи девет припадника војске Републике Српске. Добијена је наредба, али на тој локацији је извршено копање, нисмо пронашли ништа, али је видљиво да је терен прекопан. Свједок који је рекао за ту локацију је рекао да су му долазили људи из реда муслиманског народа који су рекли да не смије да прича док они не заврше тај посао - каже директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, Милорад Којић. 

Прошле године само је једна жртва српске националности идентификована, док је у времену када је процес тражења несталих Срба био у надлежности Републике Српске годишње у просјеку пронађено и идентификовано око 250 Срба.

- Ја као предсједник Владе дајем пуну подршку удружењу које се бори да на неки начин се тај Институт на нивоу БиХ или натјера да ради како је формиран и по закону или расформиран и ова надлежност врати у Републику Српску. Српска је спреман да то прихвати, финансира - каже Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и Републичког одбора за тражење несталих, поручили су да Српска име центар за тражење несталих и људе који су радили у Оперативном тиму, те да они могу наставити овај процес. Породице несталих поручиле су да представници Српске у институцијама БиХ треба да поставе питање због чега је успорен процес тражења несталих. Служењем парастоса за 23.867 погинулих бораца Војске Републике Српске и 6.391 цивила, данас је у бањалучком Храму Христа Спаситеља обиљежен Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату а положени су и вијенци код спомен-костурнице на Новом гробљу у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
Нуждић: Српска - једини гарант опстанка Срба Нуждић: Српска - једини гарант опстанка Срба
Служба тражења Црвеног крста Републике Српске трага за 7.608 несталих лица (ФОТО) Служба тражења Црвеног крста Републике Српске трага за 7.608 несталих лица (ФОТО)
Служба тражења ЦКРС обиљежава Дан несталих и погинулих Републике Српске Служба тражења ЦКРС обиљежава Дан несталих и погинулих Републике Српске
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    17h 3m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    16h 34m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    12h 50m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    16h 57m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    8h 45m
    2