Портиру Дома "Рада Врањешевић" 14 година затвора због обљубе штићенице

22.11.2023. 15:46
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Некадашњи васпитач и портир Дома за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић" Александар Крагуљ (43) из Бањалуке осуђен је у Окружном суду поменутог града на 14 година затвора због обљубе тад тринаестогодишње штићенице ове установе и искориштавања дјетета за порнографију.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић.

Крагуљ је осуђен за два кривична дјела обљубе дјетета млађег од 15 година за које добио по шест година затвора. Осуђен је и за искориштавања дјетета за порнографију зашто је добио три године па му је изречена јединствена казна од 14 година робије.

Пресудом му је изречена и мјера безбједности приближавања малољетници на 50 метара као и забрана комуницирања с њом. Та мјера предвиђа забрану приласка на удаљеност од 50 метара мјестима становања, школовања или лијечења оштећене, односно ма где се налазила.

Према пресуди дјела су почињена у периоду од 8. на 9. јануара до ноћи 17. на 18. септембра 2020. године. У пресуди се наводи да су дјела почињена у гарсоњери Дома "Рада Врсњешевић" у коме је Кравуљ у то доба био васпитач. Наводи се да је Крагуљ на лаптопу, УСБ меморијском стику и телефону имао више од 150 снимака и 13 фотографија дјечије порнографије па је и осуђен за искориштавање дјетета за порнографију.

Према пресуди спорни снимци биће уступљени Јединици за високотехнолошки криминалитет МУП-а Републике Српске ради провјере, а потом ће бити уништени.

Према ранијим информацијама Крагуљ је откривен након што се појавило писмо упућено дјевојчици, а по начину како је написано посумњало се да га је писао Крагуљ. Након тога пронађена је преписка преко апликације Инстаграм између жртве и профила за које су постојале сумње да користи осумњичени, што је он негирао. Према ранијим информацијама након што је васпитач пријавио сумње да је осумњичени имао сексуалне односе са оштећеном, покренут је и дисциплински поступак против Крагуља а све је пријављено и полицији. Дјевојчица коју је обљубио Крагуљ и раније је била жртва сексуалног насиља. Њу је бака подводила старијем мушкарцу зашто је осуђена на седам година затвора за подвођење дјетета и породично насиље. Мушкарац који је искористио дјевојчицу осуђен је на  12 година затвора за обљубу дјетета.

Крагуљ је откривен и 28. јануара 2022. године, након што га је надлежнима пријавио васпитач Дома који је дошао до информација да је наводно имао односе са дјевојчицом. Жртва је васпитачу испричала шта јој се дешавало. Раније је дјевојчица током саслушања изјавила да је више пута боравила у његовој кући и возила се у његовом аутомобилу.

Остаје у притвору

Након изрицања пресуде Крагуљу је продужен притвот у којем се налази од 28. јануара 2022.године. Према овој одлуци притвор му може трајати до правоснажности пресуде. Обавезан је на плаћање трошкова кривичног поступка од 3.097 КМ као и да плати трошкове браниоца по службеној дужности.

Помагала

Током истраге случаја код оптуженог Крагуља су претресом куће и возила пронађени бројни садржаји са дјечијом порнографијом и сексуална помагала. Пронађена је женска гардероба, разна литература о сексуалном одгоју дјеце, криминалистичком профилисању сексуалних преступника, као и већи број исјечака из новина о педофилији и проституцији.

Пише: Небојша Томашевић

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
За обљубу дјетета млађег од 15 година двије године затвора За обљубу дјетета млађег од 15 година двије године затвора
Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице Смањена казна осуђеном за обљубу три дјевојчице
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 13m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 24m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 4m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 3m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    10h 39m
    0