Поскупио гас у Републици Српској

19.04.2022. 17:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Цијена гаса који Република Српска купује од руског "Гаспрома" повећана је од априла за око 15 одсто.

То је потврдио данас за портал Capital директор предузећа "ГАС Рес" Љубо Гламочић.

- Уговором који је потписан још 2015. године утврдили смо начин израчуна цијене гаса према нафтној формули. С обзиром на кретање цијена нафте на берзи, дошло је до повећања цијена за четврти и пети мјесец  у односу на први квартал за 14,6 одсто. То је апсолутно у складу с нафтном формулом и уговором који је на снази - казао је Гламочић.

Истакао је да Република Српска има потписан уговор са "Гаспромом" до краја маја, те да би након првомајских празника требало да преговарају о новом уговору с руском компанијом.

Међутим, каже да је незахвално прогнозирати какве ће цијене у наредном периоду бити.

- Ми смо припремили свој приједлог и доставићемо га 'Гаспрому', а њиме смо предвидјели продужење уговора до почетка нове гасне године, односно до 1. октобра под истим условима. То значи да се цијена и даље утврђује на бази нафтне формуле, а каква ће она бити, то заиста у овом тренутку не можемо рећи - казао је Гламочић и додао да Српска мјесечно троши око четири милиона кубика гаса.

Директорка сарајевског "Енергоинвеста" Бисера Хаџиаљевић рекла је недавно да је ово предузеће добило понуду од "Гаспрома" у којој је цијена гаса од априла повећана за скоро 22 одсто.

- Свака три мјесеца од 'Гаспрома' као испоручиоца гаса, 'Енергоинвесту' се доставља нова цијена. Добили смо цијену гаса која ће бити актуелна од априла 2022. године за наредни квартал. Самим тим испорука гаса за наредна три мјесеца апсолутно није упитна. Цијена је повећана за 21,7 посто у односу на јануар 2022 - рекла је Хаџиаљевић.

Коментари 0
Повезане вијести
На лијечењу 107 пацијената са ХИВ-ом у УКЦ Републике Српске На лијечењу 107 пацијената са ХИВ-ом у УКЦ Републике Српске
Стала са радом РиТЕ „Гацко“: Да ли је немар руководиоца зауставио рад овог привредног гиганта? Стала са радом РиТЕ „Гацко“: Да ли је немар руководиоца зауставио рад овог привредног гига...
Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО) Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  10h 49m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  9h 23m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  10h 52m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  9h 6m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  7h 40m
  0