Поскупио гас у Републици Српској

19.04.2022. 17:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Цијена гаса који Република Српска купује од руског "Гаспрома" повећана је од априла за око 15 одсто.

То је потврдио данас за портал Capital директор предузећа "ГАС Рес" Љубо Гламочић.

- Уговором који је потписан још 2015. године утврдили смо начин израчуна цијене гаса према нафтној формули. С обзиром на кретање цијена нафте на берзи, дошло је до повећања цијена за четврти и пети мјесец  у односу на први квартал за 14,6 одсто. То је апсолутно у складу с нафтном формулом и уговором који је на снази - казао је Гламочић.

Истакао је да Република Српска има потписан уговор са "Гаспромом" до краја маја, те да би након првомајских празника требало да преговарају о новом уговору с руском компанијом.

Међутим, каже да је незахвално прогнозирати какве ће цијене у наредном периоду бити.

- Ми смо припремили свој приједлог и доставићемо га 'Гаспрому', а њиме смо предвидјели продужење уговора до почетка нове гасне године, односно до 1. октобра под истим условима. То значи да се цијена и даље утврђује на бази нафтне формуле, а каква ће она бити, то заиста у овом тренутку не можемо рећи - казао је Гламочић и додао да Српска мјесечно троши око четири милиона кубика гаса.

Директорка сарајевског "Енергоинвеста" Бисера Хаџиаљевић рекла је недавно да је ово предузеће добило понуду од "Гаспрома" у којој је цијена гаса од априла повећана за скоро 22 одсто.

- Свака три мјесеца од 'Гаспрома' као испоручиоца гаса, 'Енергоинвесту' се доставља нова цијена. Добили смо цијену гаса која ће бити актуелна од априла 2022. године за наредни квартал. Самим тим испорука гаса за наредна три мјесеца апсолутно није упитна. Цијена је повећана за 21,7 посто у односу на јануар 2022 - рекла је Хаџиаљевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 37m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 29m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 20m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 12m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 5m
    0