Поскупио огрев, отежана набавка угља и пелета

06.09.2022. 08:59
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Набавка огрева за зиму сваке године је велико оптерећење за кућни буџет, а многи домаћини, с првим наговјештајем јесени, ужурбано се припремају за предстојеће зимске дане.

Према ријечима трговаца, становници који се грију на дрва највише су заинтересовани за буковину, а осим тога тражени су и угаљ и пелет.

- Ове године су све сировине поскупјеле, па тако и огрев за зиму. С обзиром на остала поскупљења, цијена дрва није толико скочила јер се осјети беспарица – истакао је продавац дрвета који није хтио да му наведемо име.

Према његовим ријечима, без обзира на поскупљења, Бањалучани се сналазе и набављају огрев.

- Прошле године је квадратни метар неисцијепане букве коштао 85 КМ, а ове године га није могуће наћи за мање од 100 КМ - каже овај трговац.

Трговци пелетом рекли су за “Глас Српске” да ове године имају великих проблема са несташицом овог огрева.

- Осим поскупљења, проблем је и то што пелета нема и што не може да се испоручи на вријеме. Поједини произвођачи очекују да ће пелет извозити по превисоким цијенама и тако зарадити - рекао је продавац пелета.

Додао је да би једино рјешење била забрана извоза.

- Тек тада би пелета било довољно и цијене не би толико скакале, без обзира на сва остала поскупљења - појаснио је овај продавац.

Када је ријеч о угљу, како су истакли трговци огревом, ове године биће нарочито тешко доћи до њега.

- Угља нема и тешко га је набавити. Мој камион већ 24 дана чека утовар. Ни поскупљења нису толики проблем колико то што угља једноставно нема довољно. Уколико до краја седмице не натоварим камион, одустаћу од ове варијанте - појаснио је овај трговац угљем.

Појаснио је да је интересовање људи све мање.

- Купци све више одустају од ове врсте огрева и проналазе  алтернативе, јер угаљ се не може доставити на вријеме и до њега је тешко доћи. Угаљ је требало набавити раније да би људи на вријеме били снабдјевени - појаснио је он.

Рекао је да је тона угља ове године скупља за 30 КМ.

- Тона угља кошта више од 200 КМ. Претходне године је највећа потражња за овим огревом била када су били већи минуси јер људи тада комбинују дрва и угаљ - рекао је овај трговац.

Многобројни Бањалучани због високих цијена сировина, а и несташице појединих, проналазе алтернативе, те прелазе на гријање на струју.

- Грађани се највише грију на дрва, јер је пелета све мање, а често се одлучују и за гријање на струју - појаснио је овај трговац.

Пензионери

Пензионер Милан Павловић рекао је за “Глас Српске” да је до сада сваке године набављао око десет метара дрва.

- Тако ћу и ове године, иако су дрва све скупља и све је теже набавити довољне количине. Неће бити лако, али хладни дани долазе и морамо да се спремамо - рекао је овај пензионер. Он је додао да је много пензионера са најнижом пензијом који ће тешко презимити хладне дане.

Аутор: Сара Бојанић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 06.09.2022. 14:06
    E čuj kvadratni metar bukve, pa nije furnir
  • Generic placeholder image
    Pale 06.09.2022. 12:55
    Lazete da nema peleta i uglja. Cekate poskupljena.
  • Generic placeholder image
    Đana 06.09.2022. 10:00
    Otkud vam cijena 100,cer,grab,jasen prodaju 120 ne iscjepan u Palama.Šta će jesti penzioner sa 500 KM penzije, koji mora platiti mjesečne obaveze 200 KM(el.ener,voda,smeće,kom naknada,porez na imovinu i ako ima telefon) za 300 KM da ne jede može kupiti 2.5 m drva.Ako kupi drva umreće od gladi ako kupi hranu smrznuti će se.
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО) Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)
Плаћамо данак прољећних температура усред зиме Плаћамо данак прољећних температура усред зиме
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    9h 55m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 13m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 32m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 40m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 28m
    0