Поскупљује гориво у Српској

13.02.2024. 10:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене горива на пумпама у Српској скоро су достигле 2,70 КМ по литри, док се у наредним данима очекује додатни раст цијена, казао је за "Независне новине" Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Српске.

- Цијене дизела крећу се од 2,63 до 2,69 КМ по литри, док бензин износи од 2,49 до 2,52 КМ - рекао је Савић.

Истиче да је на свјетском тржишту цијена нафте прошле седмице порасла па се тако раст цијена може очекивати и на домаћем тржишту, али, како каже, јако је тешко прогнозирати колико ће то износити.

И Милован Бајић, директор "Крајинапетрола", истиче за "Независне новине" да ће данас на њиховим пумпама бити нове цијене, са растом од шест фенинга, јер, како каже, и набавна цијена нафтних деривата доста је порасла због дешавања на свјетским тржиштима.

- Дизел је коштао 2,63 КМ, а од данас ће цијена дизела износити 2,69 КМ - казао је Бајић и додао да се тренутно прати цијена горива на свјетском тржишту, те истиче да је тешко предвидјети шта ће се дешавати у наредном периоду и како ће се кретати цијене горива на домаћем тржишту.

Са једне бањалучке пумпе казали су да је посљедњих дана дошло до корекције цијена за пет пфенига, те да сада дизел кошта 2,69 КМ, док бензин износи 2,49 КМ по литри.

У Приједору су цијене ниже у односу на Бањалуку. На једној бањалучкој бензинској пумпи кажу да код њих цијене горива мирују те да немају још најава да ће доћи до скока цијене.

- Код нас дизел кошта 2,60 КМ, док бензин износи 2,45 - рекли су с ове пумпе.

Подсјетимо, од септембра до краја 2023. године цијене горива на пумпама у Републици Српској кориговане су у просјеку за око 50 пфенига наниже. До тога је дошло након што је вриједност једног барела сирове нафте пала са 93 на 74 долара.

Пише: Дајана Вујатовић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
 • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
  18h 45m
  15
 • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  21h 34m
  0
 • Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
  11h 35m
  0
 • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
  17h 21m
  0
 • Жена погинула у директном судару код Добоја
  11h 29m
  0