Посланици ПДП траже мораторијум на изградњу МХЕ

17.02.2021. 18:09
0
ИЗВОР: СРНА

Приједлогом декларације о заштити ријека у Републици Српској тражи се да Народна скупштина захтијева од Владе Српске да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак, који је предлагач декларације, истакао је да је неопходно обуставити даље радове и пројекте на ријекама, све док не буде извршена комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу мини-хидроцентрала за период 2005-2020. година.

- Декларацијом је предвиђено да Народна скупштина Републике Српске захтијева од Владе да одмах укине сваку врсту јавних подстицаја за производњу енергије из малих хидроелектрана, те да уз подршку ЕУ подстиче улагања у истински обновљиве и одрживе изворе енергије планирањем задовољења енергетских потреба на основу широке јавне расправе са обавезујућим закључцима - рекао је Црнадак у Народној скупштини Републике Српске образлажући Декларацију.

Он је навео да је у декларацији предложено 10 закључака, међу којима да Народна скупштина захтијева од Владе да прошири постојећа и успостави нова заштићена подручја, укључујући и подручја водних тијела намијењених за заштиту природних врста и осјетљивих станишта, те да повећа мрежу заштићених подручја и еколошких коридора и тиме приближи Републику Српску европској мрежи "НАТУРА 2000" и Емералд мрежи.

- Предложено је и да Народна скупштина захтијева од Владе Републике Српске да усвоји, примјени и обезбиједи механизме извршења прописа о еколошки прихватљивом протоку ријека, са методологијом одређивања овог протока базираној на научној основи, да установи систем аутоматског праћења стања водотока и да обезбиједи да подаци праћења буду доступни у реалном времену као предуслов адекватнијем инспекцијском и грађанском надзору -  рекао је Црнадак.

Предсједник Еколошке партије Никола Лазаревић сматра да је ова тема од изузетног значаја за грађане Републике Српске и да је изградња мини-хидреоелектрана нанијела немјерљиву штету природи и животној средини.

- Веома је лоше стање у области очувања животне средине у Републици Српској. Еколошка инфрастурктура у локалним заједницама није ријешена и зато је потребно ухватити се у коштац са свим проблемима са којима се суочавамо -  рекао је Лазаревић.

Коментари 0
Повезане вијести
ПДП-у жријебањем додијељен мандат у Дому народа ПДП-у жријебањем додијељен мандат у Дому народа
Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
Није инфаркт ништа ако не слиједиш упутство Фонда здравства Српске Није инфаркт ништа ако не слиједиш упутство Фонда здравства Српске
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    10h 54m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 29m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    20h 53m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    19h 50m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 33m
    9