Посланици ПДП траже мораторијум на изградњу МХЕ

17.02.2021. 18:09
0
ИЗВОР: СРНА

Приједлогом декларације о заштити ријека у Републици Српској тражи се да Народна скупштина захтијева од Владе Српске да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак, који је предлагач декларације, истакао је да је неопходно обуставити даље радове и пројекте на ријекама, све док не буде извршена комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу мини-хидроцентрала за период 2005-2020. година.

- Декларацијом је предвиђено да Народна скупштина Републике Српске захтијева од Владе да одмах укине сваку врсту јавних подстицаја за производњу енергије из малих хидроелектрана, те да уз подршку ЕУ подстиче улагања у истински обновљиве и одрживе изворе енергије планирањем задовољења енергетских потреба на основу широке јавне расправе са обавезујућим закључцима - рекао је Црнадак у Народној скупштини Републике Српске образлажући Декларацију.

Он је навео да је у декларацији предложено 10 закључака, међу којима да Народна скупштина захтијева од Владе да прошири постојећа и успостави нова заштићена подручја, укључујући и подручја водних тијела намијењених за заштиту природних врста и осјетљивих станишта, те да повећа мрежу заштићених подручја и еколошких коридора и тиме приближи Републику Српску европској мрежи "НАТУРА 2000" и Емералд мрежи.

- Предложено је и да Народна скупштина захтијева од Владе Републике Српске да усвоји, примјени и обезбиједи механизме извршења прописа о еколошки прихватљивом протоку ријека, са методологијом одређивања овог протока базираној на научној основи, да установи систем аутоматског праћења стања водотока и да обезбиједи да подаци праћења буду доступни у реалном времену као предуслов адекватнијем инспекцијском и грађанском надзору -  рекао је Црнадак.

Предсједник Еколошке партије Никола Лазаревић сматра да је ова тема од изузетног значаја за грађане Републике Српске и да је изградња мини-хидреоелектрана нанијела немјерљиву штету природи и животној средини.

- Веома је лоше стање у области очувања животне средине у Републици Српској. Еколошка инфрастурктура у локалним заједницама није ријешена и зато је потребно ухватити се у коштац са свим проблемима са којима се суочавамо -  рекао је Лазаревић.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП” Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП”
Игор Тошић напустио ПДП Игор Тошић напустио ПДП
ЦИК БиХ поново признао спорни гласачки листић за ПДП ЦИК БиХ поново признао спорни гласачки листић за ПДП
Најчитаније
 • Обавјештење возачима са подручја Источног Новог Сарајева (ФОТО)
  9h 1m
  3
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  11h 48m
  0
 • Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
  10h 9m
  0
 • Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче петоструки побједник Саборa старог пјевања у Срба
  13h 21m
  0
 • Потукло се тридесетак младића у центру Сарајева
  2h 4m
  0