Посланици ПДП траже мораторијум на изградњу МХЕ

17.02.2021. 18:09
0
ИЗВОР: СРНА

Приједлогом декларације о заштити ријека у Републици Српској тражи се да Народна скупштина захтијева од Владе Српске да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак, који је предлагач декларације, истакао је да је неопходно обуставити даље радове и пројекте на ријекама, све док не буде извршена комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу мини-хидроцентрала за период 2005-2020. година.

- Декларацијом је предвиђено да Народна скупштина Републике Српске захтијева од Владе да одмах укине сваку врсту јавних подстицаја за производњу енергије из малих хидроелектрана, те да уз подршку ЕУ подстиче улагања у истински обновљиве и одрживе изворе енергије планирањем задовољења енергетских потреба на основу широке јавне расправе са обавезујућим закључцима - рекао је Црнадак у Народној скупштини Републике Српске образлажући Декларацију.

Он је навео да је у декларацији предложено 10 закључака, међу којима да Народна скупштина захтијева од Владе да прошири постојећа и успостави нова заштићена подручја, укључујући и подручја водних тијела намијењених за заштиту природних врста и осјетљивих станишта, те да повећа мрежу заштићених подручја и еколошких коридора и тиме приближи Републику Српску европској мрежи "НАТУРА 2000" и Емералд мрежи.

- Предложено је и да Народна скупштина захтијева од Владе Републике Српске да усвоји, примјени и обезбиједи механизме извршења прописа о еколошки прихватљивом протоку ријека, са методологијом одређивања овог протока базираној на научној основи, да установи систем аутоматског праћења стања водотока и да обезбиједи да подаци праћења буду доступни у реалном времену као предуслов адекватнијем инспекцијском и грађанском надзору -  рекао је Црнадак.

Предсједник Еколошке партије Никола Лазаревић сматра да је ова тема од изузетног значаја за грађане Републике Српске и да је изградња мини-хидреоелектрана нанијела немјерљиву штету природи и животној средини.

- Веома је лоше стање у области очувања животне средине у Републици Српској. Еколошка инфрастурктура у локалним заједницама није ријешена и зато је потребно ухватити се у коштац са свим проблемима са којима се суочавамо -  рекао је Лазаревић.

Коментари 0
Повезане вијести
Није инфаркт ништа ако не слиједиш упутство Фонда здравства Српске Није инфаркт ништа ако не слиједиш упутство Фонда здравства Српске
Лазаревић: Да сад, господо, у НСРС видимо ко је „патриота“, а ко „издајник“ Лазаревић: Да сад, господо, у НСРС видимо ко је „патриота“, а ко „издајник“
Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте Лазаревић: Посебна сједница НСРС - комедија за коју тек иде плаћање карте
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  12h 29m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  12h 34m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  13h 26m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  13h 40m
  0
 • Када радник има право на скраћено радно вријеме?
  12h 23m
  0