Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза на гориво

31.01.2023. 17:24
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је усвојио извјештај заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама, који подразумијева укидање акциза на све врсте горива на период од шест мјесеци.

Ради се о законском приједлогу који је разматран у прошлом мандату Парламентарне скупштине, а да би усаглашени закон ступио на снагу, потребно је да извјештај заједничке комисије усвоји и Дом народа.

Примјеном усаглашених рјешења гориво у БиХ би појефтинило за 35 до 40 фенинга, а по истеку шест мјесеци остављена је могућност Савјету министара да својом одлуком продужи за три мјесеца примјену закона.

Предлагач закона Саша Магазиновић (СДП) на почетку је објаснио шта се све догађало током протекле године од када је закон у парламентарној процедури.

- Имам потребу као предлагач да кажем да је закон предложен у марту прошле године. Гледајући данас цијене су готово сличне као у периоду када је закон предложен. За заступнике који су новоизаберани да само подсјетим да је Представнички дом усвојио овај закон којим се акцизе укидају на шест мјесеци. Дом народа је текст закона разматрао у редовној процедури. Све странке су у некој фази гласале за овај закон - објаснио је Магазиновић.

Истакао је како су се владе Републике Српске и ФБиХ позитивно изјасниле о укидању акциза јер имају новац од прихода ПДВ-а због "дивљања цијена".

- Ово нисмо ми измислили, имате примјере ове мјере у регији. То значи да од висине акцизе на гориво, горово би било јефтиније и до пола марке јер се на акцизу обрачунава и ПДВ. Оно што је данас пред нама јесте извјештај комисије јер је један дом усвојио у једном, други дом у другом тексту. Сада представнички дом треба усвојити текст који смо усвојили у марту прошле године - рекао је Магазиновић.

Након што је закон усвојио Представнички дом, на потезу је поновно Дом народа БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ
Шаровић: Подржаћемо укидање акциза на гориво, очекујемо то и од осталих Шаровић: Подржаћемо укидање акциза на гориво, очекујемо то и од осталих
Влада Хрватске смањила акцизе на нафтне деривате Влада Хрватске смањила акцизе на нафтне деривате
Најчитаније
 • Пронађена опојна дрога и оружје у Источном Новом Сарајеву
  9h 45m
  5
 • Пожар у Источном Старом Граду (ФОТО)
  4h 43m
  0
 • Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО)
  11h 8m
  2
 • Прасићи опет поскупјели
  16h 10m
  0
 • У току санација клизишта у Поткрајевима, саобраћај једном траком
  14h 54m
  1