Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo

31.01.2023. 17:24
0
IZVOR: glassrpske.com

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izvještaj zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Radi se o zakonskom prijedlogu koji je razmatran u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a da bi usaglašeni zakon stupio na snagu, potrebno je da izvještaj zajedničke komisije usvoji i Dom naroda.

Primjenom usaglašenih rješenja gorivo u BiH bi pojeftinilo za 35 do 40 feninga, a po isteku šest mjeseci ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca primjenu zakona.

Predlagač zakona Saša Magazinović (SDP) na početku je objasnio šta se sve događalo tokom protekle godine od kada je zakon u parlamentarnoj proceduri.

- Imam potrebu kao predlagač da kažem da je zakon predložen u martu prošle godine. Gledajući danas cijene su gotovo slične kao u periodu kada je zakon predložen. Za zastupnike koji su novoizaberani da samo podsjetim da je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon kojim se akcize ukidaju na šest mjeseci. Dom naroda je tekst zakona razmatrao u redovnoj proceduri. Sve stranke su u nekoj fazi glasale za ovaj zakon - objasnio je Magazinović.

Istakao je kako su se vlade Republike Srpske i FBiH pozitivno izjasnile o ukidanju akciza jer imaju novac od prihoda PDV-a zbog "divljanja cijena".

- Ovo nismo mi izmislili, imate primjere ove mjere u regiji. To znači da od visine akcize na gorivo, gorovo bi bilo jeftinije i do pola marke jer se na akcizu obračunava i PDV. Ono što je danas pred nama jeste izvještaj komisije jer je jedan dom usvojio u jednom, drugi dom u drugom tekstu. Sada predstavnički dom treba usvojiti tekst koji smo usvojili u martu prošle godine - rekao je Magazinović.

Nakon što je zakon usvojio Predstavnički dom, na potezu je ponovno Dom naroda BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku
Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Šarović: Podržaćemo ukidanje akciza na gorivo, očekujemo to i od ostalih Šarović: Podržaćemo ukidanje akciza na gorivo, očekujemo to i od ostalih
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  12h 31m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  14h 20m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  19h 2m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  16h 56m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  8h 52m
  0