Посланици сутра разматрају укидање 'бијелог хљеба'

24.02.2020. 10:51
0
ИЗВОР: Agencije

Девета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске (РС) требало би да буде настављена сутра у Бањој Луци разматрањем измјена и допуна Закона о штрајку.

Међу преосталим тачкама овог засједања су нацрти закона о заштити права на суђење у разумном року, измјене закона о радним односима у државним органима и статусу функционера јединица локалне самоуправе, које је предложио посланик Милан Петковић.

Уколико буду усвојени предложени закони, у Републици Српској ће бити укинут такозвани “бијели хљеб” изабраним и постављеним фукционерима.

На основу тог права они су, након истека мандата, шест мјесеци имали право на плату и плаћене порезе и доприносе.

Петковић је раније рекао да је након прошлог мандата, 37 посланика, делегата у Вијећу народа и министара у Влади РС користило ту привилегију, што је коштало око 600.000 КМ буџетских средстава, односно и више с порезима и доприносима.

У наставку сједнице посланици би требало да се изјасне о приједлозима стратегија развоја електронске управе те унапређења и заштите права припадника националних мањина и борбе против сајбер криминалитета у Републици Српској до 2024. године.

Током првог дијела девете редовне сједнице која је прекинута прошле седмице, усвојено је пет закона, међу којима Закон о Граду Источно Сарајево, измјене Изборног закона Републике Српске, те Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аутопута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача – по хитном поступку.

Очекује се и заказивање посебне сједнице, јер је кабинет предсједика Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића данас запримио захтјев члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика, који тражи да се скупштински посланици изјасне о томе да ли је најављеним доласком предсједника Црне Горе Мила Ђукановића у БиХ, те распоређивањем страних припадника на нашој граници, угрожен витални интерес Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Формирани клубови посланика у Парламенту БиХ Формирани клубови посланика у Парламенту БиХ
Ко све сједи у посланичким, одборничким и (градо)начелничким фотељама у Српској Ко све сједи у посланичким, одборничким и (градо)начелничким фотељама у Српској
Погледајте ко су посланици у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске Погледајте ко су посланици у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 41m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 23m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 51m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 42m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 45m
    0