Миодраг Ковачевић: Посљедњи круг у Палама

28.10.2021. 10:30
1
ИЗВОР: Катера

Учени људи са идејама и визијама из редова Српске демократске странке направили су од паљанске варошице почетком 90-тих година престоницу Републике Српске, у то вријеме једине српске државе с ове стране Дрине. Рађање Републике Српске и њених институција у Палама није био нимало лак задатак, но тадашњи прваци и неимари су се водили оном кнеза Лазара да није битно колика сила пријети већ колика се светиња брани. Нико тада није ни слутио да ће једног дана онај који је за то вријеме шверцовао данас бити „већи католик од Папе“.

Појава Милорада Додика на политичкој сцени директно се одразла на Пале и Паљане. Можемо рећи да је то био судбоносни тренутак за, у то доба, престоницу Републике Српске. Сви се сјећамо 1998. године када је Милорад Додик да би се доказао и додворио страним менторима, донио одлуку о пресељењу институција Републике Српске у Бањалуку. Био је то период када је Додик у свом политичком дискурсу износио салве увреда на Пале, Паљане, а људе који су стварали Репулику Српску и њене институције називао ратним злочинцима.   

У међувремену, Палама и Паљанима остало је да часно и уздигнута чела носе пијемонт српства и поносно истичу да су грађани мјеста у којем је рођена Република Српска, трпећи притом неправедне одлуке тадашњег премијера који је на власт дошао на тенковима НАТО пакта, америчке санкције, пребијање свештених лица од стране СФОР-а и тако даље и тако ближе...

Временом, како је вјетар дувао, тако се и политичка оријентација Милорада Додика мијењала. За кратко вријеме се преоријентисао од социјалдемократе у националаутократу. Осим тога, притиснут чињеницом да је кроз 15 година владавине опљачкао свој народ, да више нема шта да понуди, да све више губи подршку, поготово у западном дијелу Републике Српске, Додик се одједном мало сјетио и истока. Сјетио се и Пала од којих је почео да прави живи штит и користи их за промоцију лажног патриотизма.

Прво је пред изборе 2014. године Додик помпезно поставио таблу са именом др Радована Караџића на Студентски дом у Палама, па ју је послије уклонио. Затим је 2016. године на Палама прославио лажни референдум о Дану Републике Српске, који је послије поништио. Данас, 28. октобра 2021. Године, Додик организује Главни одбор СНСД-а на којем би требало да се донесу одлуке које би сви Срби вољели да чују. А како ће те одлуке бити спроведене више него јасно нам говоре ранија искуства.

Гледајући са ове временске дистанце на сва ова дешавања можемо закључити да је Додик једино био искрен прије неколико дана када је рекао да Палама треба одузети Јахорину, јер руководство општине Пале нема ментални капацитет за руковођење својим ресурсима. Било како било, историја нас учи да начин долакса одређује и начин одласка с власти, па стога можемо закључити да Додик вози свој посљедњи круг у Палама, послије којег ће заврштити како су и завршиле његове “патриотске” идеје.

Пише: Миодраг Ковачевић, предсједник Општинског одбора СДС-а Пале

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    pale 29.10.2021. 08:38
    Glavni problem je što su se prethodnici dokazali, pa s kim dalje
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    18h 39m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 46m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    15h 28m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    10h 6m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    10h 38m
    0