Поштанске марке - чувари културног и историјског насљеђа

01.11.2022. 14:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Поштанска марка као мали амбасадор цијелом свијету прича о српском народу, богатству његове историје, културе и обичаја, љепотама природе и то је највећа вриједност пригодних марака, истакнуто је данас у Бањалуци на отварању изложбе "Културно насљеђе на поштанским маркама".

Извршни директор за поштанске и шалтерске послове предузећа "Поште Српске" Миленко Вучета рекао је да је прва пригодна марка издата 1994. године поводом дана државности Српске, са мотивом Светог Стефана.

- Овом изложбом са поносом представљамо лик и дјела познатих, како националних тако и међународних књижевника, композитора, те културно историјских споменика - рекао је Вучета новинарима прије отварања изложбе.

Он је напоменуо и да поштанска марка остаје као трајна вриједност и печат свим генерацијама које долазе, јер на свој начин чувају језик, културу, писмо и обичаје.

Изложба је отворена на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци, а декан овог факултета Биљана Бабић је указала да културно насљеђе чине сва добра наслијеђена из прошлости која нека заједница препознаје као своју вриједност.

- Чување и брига за културно насљеђе треба да су императив сваког друштва, установе и појединца. Разноврсни су начини презентовања културног насљеђа, што показује и наша изложба - рекла је Бабићева.

Проректор за кадровске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић рекао је да Филолошки факултет, осим изучавања језика, како српског, тако и страних, баштини и традицију изучавања и чувања културног насљеђа и блага.

- Лица поштанских марака нису само умјетничка остварења, она су истовремено и свједоци историјских епоха и значајних остварења. Управо у томе и лежи велики потенцијал за сарадњу између образовних институција и установа попут предузећа `Поште Српске` - рекао је Кесић.

Изложба је отворена до 15. децембра. Ово је једна у низу манифестација којом се обиљежава 47 година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
Прасићи опет поскупјели Прасићи опет поскупјели
Хиљаде родитеља коцкају се животима дјеце Хиљаде родитеља коцкају се животима дјеце
Српска богатија за 22 бебе Српска богатија за 22 бебе
Најчитаније
 • Ухапшен због угрожавања сигурности и напада на полицијског службеника у Источној Илиџи
  23h 36m
  8
 • На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
  23h 54m
  5
 • ФТН из Новог Сада ускоро у Требињу - Град и Република подржали отварање новог факултета
  17h 53m
  11
 • Лана Лубура и Александар Вуковић најбољи спортисти општине Источна Илиџа у 2022. години (ФОТО)
  15h 4m
  0
 • Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
  14h 5m
  0