Поштанске марке - чувари културног и историјског насљеђа

01.11.2022. 14:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Поштанска марка као мали амбасадор цијелом свијету прича о српском народу, богатству његове историје, културе и обичаја, љепотама природе и то је највећа вриједност пригодних марака, истакнуто је данас у Бањалуци на отварању изложбе "Културно насљеђе на поштанским маркама".

Извршни директор за поштанске и шалтерске послове предузећа "Поште Српске" Миленко Вучета рекао је да је прва пригодна марка издата 1994. године поводом дана државности Српске, са мотивом Светог Стефана.

- Овом изложбом са поносом представљамо лик и дјела познатих, како националних тако и међународних књижевника, композитора, те културно историјских споменика - рекао је Вучета новинарима прије отварања изложбе.

Он је напоменуо и да поштанска марка остаје као трајна вриједност и печат свим генерацијама које долазе, јер на свој начин чувају језик, културу, писмо и обичаје.

Изложба је отворена на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци, а декан овог факултета Биљана Бабић је указала да културно насљеђе чине сва добра наслијеђена из прошлости која нека заједница препознаје као своју вриједност.

- Чување и брига за културно насљеђе треба да су императив сваког друштва, установе и појединца. Разноврсни су начини презентовања културног насљеђа, што показује и наша изложба - рекла је Бабићева.

Проректор за кадровске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Далибор Кесић рекао је да Филолошки факултет, осим изучавања језика, како српског, тако и страних, баштини и традицију изучавања и чувања културног насљеђа и блага.

- Лица поштанских марака нису само умјетничка остварења, она су истовремено и свједоци историјских епоха и значајних остварења. Управо у томе и лежи велики потенцијал за сарадњу између образовних институција и установа попут предузећа `Поште Српске` - рекао је Кесић.

Изложба је отворена до 15. децембра. Ово је једна у низу манифестација којом се обиљежава 47 година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха
Кафићи никад пунији, кафа никад скупља Кафићи никад пунији, кафа никад скупља
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
 • Погинуо директор Студентског дома у Фочи
  16h 15m
  0
 • Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен
  12h 35m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  2h 26m
  0
 • Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
  21h 4m
  0
 • Џудо судија из Бањалуке спасао живот младој такмичарки на првенству Балкана
  20h 54m
  0