Poštanske marke - čuvari kulturnog i istorijskog nasljeđa

01.11.2022. 14:37
0
IZVOR: srna.rs

Poštanska marka kao mali ambasador cijelom svijetu priča o srpskom narodu, bogatstvu njegove istorije, kulture i običaja, ljepotama prirode i to je najveća vrijednost prigodnih maraka, istaknuto je danas u Banjaluci na otvaranju izložbe "Kulturno nasljeđe na poštanskim markama".

Izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove preduzeća "Pošte Srpske" Milenko Vučeta rekao je da je prva prigodna marka izdata 1994. godine povodom dana državnosti Srpske, sa motivom Svetog Stefana.

- Ovom izložbom sa ponosom predstavljamo lik i djela poznatih, kako nacionalnih tako i međunarodnih književnika, kompozitora, te kulturno istorijskih spomenika - rekao je Vučeta novinarima prije otvaranja izložbe.

On je napomenuo i da poštanska marka ostaje kao trajna vrijednost i pečat svim generacijama koje dolaze, jer na svoj način čuvaju jezik, kulturu, pismo i običaje.

Izložba je otvorena na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a dekan ovog fakulteta Biljana Babić je ukazala da kulturno nasljeđe čine sva dobra naslijeđena iz prošlosti koja neka zajednica prepoznaje kao svoju vrijednost.

- Čuvanje i briga za kulturno nasljeđe treba da su imperativ svakog društva, ustanove i pojedinca. Raznovrsni su načini prezentovanja kulturnog nasljeđa, što pokazuje i naša izložba - rekla je Babićeva.

Prorektor za kadrovske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci Dalibor Kesić rekao je da Filološki fakultet, osim izučavanja jezika, kako srpskog, tako i stranih, baštini i tradiciju izučavanja i čuvanja kulturnog nasljeđa i blaga.

- Lica poštanskih maraka nisu samo umjetnička ostvarenja, ona su istovremeno i svjedoci istorijskih epoha i značajnih ostvarenja. Upravo u tome i leži veliki potencijal za saradnju između obrazovnih institucija i ustanova poput preduzeća `Pošte Srpske` - rekao je Kesić.

Izložba je otvorena do 15. decembra. Ovo je jedna u nizu manifestacija kojom se obilježava 47 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi
Narednih dana sunčano, u nedjelju i ponedjeljak ponegdje pljuskovi Narednih dana sunčano, u nedjelju i ponedjeljak ponegdje pljuskovi
Rođeno 18 beba u Republici Srpskoj Rođeno 18 beba u Republici Srpskoj
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 0m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 59m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 35m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 56m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 39m
    9