Постављање соларних панела на кућама могуће већ крајем године

02.04.2022. 19:01
1
ИЗВОР: srna.rs

Постављање соларних панела на кућама по субвенционисаном моделу “Електропривреде Републике Српске” требало би да почне већ крајем године, најавио је данас генерални директор тог предузећа Лука Петровић.

Петровић је навео да се очекује 10 одсто или око 50.000 таквих корисника, а реално је да апликација буде тек 1. јуна на снази и трајаће неограничено, с тим да би већ крајем године или почетком сљедеће могло почети постављање соларних панела на кућама.

Он је додао да нови закон о обновљивим изворима енергије омогућава концепт такозваних прозјумера, који су истовремено произвођачи и потрошачи струје.

- То значи да грађани на својим крововима могу имати соларне електране из којих ће производити струју за своје потребе, а вишкове који им буду одобрени пласираће у мрежу - изјавио је Петровић за Срну.

Према његовим ријечима, “Електропривреда Републике Српске” испоручивала би мањкове када прозјумерима буде недостајало електричне енергије, јер соларни панел не ради ноћу.

- Желимо да сви грађани имају могућност да буду прозјумери, то је 580.000 стамбених јединица у Републици Српској, али ћемо промовисати она домаћинства која имају мања примања, што се мора доказати одговарајућим изводима и потврдама - указао је Петровић.

Он је додао да ће та категорија грађана добити најповољније пакете за монтажу соларних панела на својим објектима.

- Грађани могу очекивати у наредних 10 до 15 година минимално или никакво помјерање својих рачуна за струју од овог модела који ћемо предложити Влади Републике Српске - појаснио је Петровић.

Према његовим ријечима, онај ко не буде могао да учествује у овом субвенционисаном моделу за електричну енергију, моћи ће самостално да узме кредит и да финансира постављање соларних панела на кући.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 03.04.2022. 20:13
  Sad ce oprema toliko piskupiti da se neće isplatiti vecini gradjana a opremu će prodavati neko od političkih struktura,recimo Prointer.
Повезане вијести
Сутра Дан жалости у Српској Сутра Дан жалости у Српској
Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ Просјечна нето плата у августу 1.286 КМ
Дубљи џеп треба и за купус Дубљи џеп треба и за купус
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  9h 28m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  11h 1m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  12h 8m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  7h 5m
  0
 • За данас обустављена потрага за кајакашима
  23h 32m
  0