"Поште Српске" милионским задужењем купују објекат и дижу плате

26.11.2021. 19:27
0
ИЗВОР: capital.ba

Управа „Пошта Српске“ своје пословање у идућој години фокусирала је на узимању милионских кредита из којих ће, између осталог, купити објекат за "сортинг центар", али и одржавати ликвидност и повећати плате, сазнаје Capital.

„Поште Српске“ нису успјеле, како су то планирале, да се у овој години емисијом обвезница задуже девет милиона КМ како би купиле објекат за сортинг центар.

Тврде да то задужење није реализовано због пандемије корона вируса и тржишних неизвјесности, али од њега, ипак, не одустају.

Куповину објекта планирају у идућој години, иако ће и она, евидентно, бити неизвјесна.

Промијенили су само начин на који ће доћи до новца, па је тако, умјесто обвезница, планом рада и пословања овог јавног предузећа за идућу годину предвиђено узимање кредита од девет милиона КМ код комерцијалне банке уз гаранцију Владе Републике Српске.

Планирају да кредит буде са  мимималним грејс периодом од три године и минималним периодом отплате од седам година, након грејс периода.

- Планиране обавезе у току 2022. године по основу овог задужења, односно камате у грејс периоду, износе 180.000 КМ. Планирани термин реализације кредита је 1. јун 2022. године - наведено је у плану „Пошта“.

Куповина објекта за сортинг центар, коју је управа „Пошта“ предвидјела и планом пословања за ову годину, изазвала је раскол у овом предузећу и смјену Надзорног одбора који се противио плану управе.

Након што је именован нови НО, управа је половином године добила зелено свјетло за куповину објекта, али очигледно је да су имали проблема да обезбиједе неопходне милионе.

Према незваничним информацијама, „Поште“ планирају купити објекат у власништву Славка Рогуљића у Трну, чија је процијењена вриједност далеко мања од девет милиона КМ.

Поред прецијењене вриједности, објекат је ненамјенски, те се предвиђа да ће бити потребно уложити још око три милиона у његово прилагођавање.

Поред тог задужења, „Поште“ у идућој години планирају да подигну и кредит од 3,5 милиона КМ за побољшање текуће ликвидности, али и додатних четири милиона КМ кроз овердрафт кредите, такође за побољшање ликвидности.

- Планиране обавезе по том кредиту у току идуће године износе 1,03 милиона КМ. Планирана задња рата кредита доспијева за плаћање у јануару 2025. године. Кредитна средства ће се користити за побољшање текуће ликвидности. Трошкови камата по кредитном задужењу овердрафт максимално износе 80.000 КМ на годишњем нивоу - додаје се у документу.

„Поште Српске“ процјењују да ће у овој години остварити добит од 1,3 милиона КМ, што је више него што су планирали, а уколико се томе додају и добици које планирају директно у капиталу по основу смањења ревалоризационих резерви на сталним средствима процјењена нето добит у 2021. години износи 2,1 милион КМ.

Планирана добит у идућој години је драстично мања и износи свега 159.696 КМ. Када се томе додају и добици утврђени директно у капиталу, планирана добит „Пошта“ у идућој години износи 909.696 КМ.

Овакав пад добити управа јавног предузећа није образложила.

С друге стране, у „Поштама“ планирају повећање трошкова за бруто зараде и накнаде и остале лични расходе за 1,7 милиона у односу на процјењене за ову годину.

- У 2022. години планирно је повећање личних примања радника у износу од 50 КМ за све запослене - наведено је у документу.

„Поште Српске“ су на полугодишту имале 2.529 запослених, а процјењују да ће на крају године имати 2.484 односно 45 радника мање. Тај број планирају и у идућој години.

 

Марина Чигоја Љубојевић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Полиција претреса "Пошту Србије" у Гораждевцу Полиција претреса "Пошту Србије" у Гораждевцу
Фирме и становништво све више дижу кредите Фирме и становништво све више дижу кредите
Српска се на берзи поново задужила више од плана Српска се на берзи поново задужила више од плана
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 55m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    29m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 38m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 30m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 23m
    0