Постојеће мјере су неспроводиве, пријете да без посла остане скоро 9.000 радника

30.09.2020. 18:00
0
ИЗВОР: Вечерње новости

Удружење послодаваца трговине, туризма и угоститељства у Републици Српској упутило је данас апел, у којем су упозорили да су постојеће мјере прописане од стране ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске, а које се односе на рад угоститељских објеката - неспроводиве у пракси.

- Такве мјере прете да, посебно у зимском периоду, без посла оставе између 7.000 и 9.000 радника – истакли су.

Они објашњавају да према важећим ограничењима и препорукама, за постављање једног стола у угоститељском објекту за који може сјести највише четири особе, потребно је обезбиједити готово 13 метара квадратних простора, тако да се у просјечан објекат може смјестити највише три стола, што није довољно за одрживо пословање и покривање основих трошкова, посебно ако се узме у обзир да у просјеку за једним столом сједе два госта.

Угоститељи оцјењују и да су све мјере Института за јавно здравство донесене без уважавања ставова Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске (ХОРЕЦА).

- Тражимо да у будућности будемо укључени у креирање мјера које се директно одражавају на пословање угоститељства и туризма у Републици Српској које тренутно запошљава око 14.000 радника. Свјесни смо опасности, присуства вируса и неопходности дисциплине али смо исто тако убјеђени да су постојеће мере најригорозније у региону и као такве неодрживе, јер ће довести до масовног затварања угоститељских објеката и отпуштања радника – навели су угоститељи у Српској.

Апеловали су на Владу Републике Српске и локалне заједнице да нађу средства за помоћ овом сектору, а посебно градским хотелима, путничким агенцијама, свадбеним салонима и ноћним клубовима.

- Један од проблема који приоритетно тражи рјешавање је и рад свадбених салона и ноћних клубова и овим путем позивамо Инситут за јавно здравство и све надлежне институције да пропишу мјере и заједно са угоститељима направе модел који ће омогућити рад салона и ноћних клубова с обзиром да је Република Српска једина у региону која од почетка пандемије не дозвољава њихово отварање – оцјењено је.

Коментари 0
Повезане вијести
Непушачи ручају у облаку дима Непушачи ручају у облаку дима
На угоститељски објекат бачена експлозивна направа На угоститељски објекат бачена експлозивна направа
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 36m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 43m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 25m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 3m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 35m
    0