Поштовати прописане мјере и прослављати у кругу породице

04.10.2020. 13:46
0
ИЗВОР: Tanjug

У сусрет сезони слава, које ће ове јесени и зиме бити прослављане у специфичним околностима због епидемије корона вируса, препоруке струке су јасне - крсну славу требало би обиљежити уз поштовање свих епидемиолошких мјера, у кругу породице и уз мањи број гостију.

Епидемиолози стално упозоравају да је ризик свако окупљање већег броја људи у затвореном, у кући или стану, и да се на мјере превенције не смије заборавити и таква окупљања треба свести на прихватљиве оквире.

Епидемиолог др Радмило Петровић рекао је да славе треба славити у кругу породице, са мањим бројем гостију, да се не треба љубити и да је обавезно прање руку.

Указује на то да би људи у затвореном простору требало да буде на прописаном одстојању, уз обавезно провјетравање просторије.

Према његовим ријечима, свијећа, кандило и тамјан треба стално да горе, јер емитују позитивне јоне и на неки начин стерилишу ваздух.

Да и вјера налаже прославу у кругу породице, без организовања великих прослава, коју домаћини посљедњих година организују чак и у кафанама, подсјећа старјешина Цркве Светог Ђорђа у Београду Владимир Левићанин.

Како каже, из сваког искушења изроди се нешто добро, а ово је можда прилика да се вратимо старим обичајима, да се слава слави са мањим бројем гостију, како бисмо се више и посветили једни другима.

Левићанин је рекао да славу у вријеме епидемије треба прославити у кругу породице - уз свијећу, освећен колач, жито и број гостију у складу са препорукама.

-Морамо бити одговорни и не смијемо доводити свој и живот својих ближњих у опасност, јер славити славу и вјеровати у Бога значи чинити добро другим људима и свједочити љубав- подсјетио је он.

Како је рекао, у овом тренутку не зна да ли ће свештеници ићи у домове да свете водицу, јер то зависи од епидемолошке ситуације, подсјећајући да су за ускршње празнике вјерници долазили у цркву да узму водицу.

-Вјерници ће наћи начин да оно што је њима свето испоштују- поручио је Левићанин.

Сезона слава може да услови и већи долазак грађана из иностранства, а како су раније наводили чланови Кризног штаба, могућ је одговарајући надзор за оне који долазе из иностранства за вријеме слава.

Коментари 0
Повезане вијести
Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан
Треба ли славу славити у ресторану? Треба ли славу славити у ресторану?
Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 34m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 32m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15h 58m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 13m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 52m
    0